10 milliárd forinttal támogatja az állam a hazai tervezőket

2020. 10. 15. 18:08 Hírek

A Magyar Divat & Design Ügynökség előzetes felmérése alapján 10 milliárd forinttal járó pályázati felhívással támogatják a hazai designszcénát.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a divat- és designipar csaknem 100 ezer embernek ad munkát hazánkban, és arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat.

Ennek megsegítésére hoznak létre egy 10 milliárd forintos felhívást, melynek elnyerhető összege pályázónként 5 és 150 millió forint között lehet. A központi régióban 3, az ország többi régiójában összesen 7 milliárd forint osztható ki a jelentkezők között.

Az elnyert összeg többek között az eszközpark fejlesztésére, gyártási licenc beszerzésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenysére és ingatlanfejlesztésre költhető.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, így a pályázati pénzekhez egyből hozzá lehet jutni.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta, a felhívást megalapozó pályázatot a designipari szektor mintegy 369 gyártó és tervező töltötte ki. A felmérésből az rajzolódott ki, hogy a válaszadók többsége 75 százalékos vagy annál nagyobb csökkenéssel szembesült a vásárlói érdeklődést tekintve.

Az előminősítésre november 16-tól regisztrálhatnak az érdeklődők.

Kép forrása: Octogon