Bemutatták a Disegno legújabb lapszámát

2020. 10. 27. 09:21 Hírek

Free-for-All címmel jelent meg a Disegno folyóirat legújabb lapszáma, mely ezúttal szabad kezet biztosít designteoretikusainak, hogy feszegessék a diszciplína kereteit.

2020. október 14-én mutatták be a Disegno, Magyarország egyetlen designfolyóiratának lapszámát a Magvető Caféban.

A Disegno folyóiratban megjelent tanulmányok között Veres Bálint a a múzeumi közegbe visszatérő haptikus tapasztalat lehetőségeiről, Lakner Antal pedig a HfG UlM létrejöttének, fénykorának és bukásának máig ható ellentmondásairól elmélkedik. A lapszámban Klaus Krippendorff is helyet kapott, aki arra próbál rájönni, miért nem szigorúan tudományos tevékenység a design research. Ezzel szemben Schneider Ákos arra kérdez rá, beszélhetünk-e még emberközpontú designról.

Az esszék sorában szerepel továbbá Hannah Carlson írása James Fenimore Cooper tárgyéletrajzáról, melyben az indiánregények szerzője egy hímzett zsebkendő sorsán keresztül vizsgálja a 19. század eleji Amerikát, Jessica Hemmings pedig a kortárs textil metaforikus és materiális szálait vezeti a virtuális szövedékek világáig. Tony Fry az ökológiai és gazdasági válságok jelszavakon túlmutató kiútjáról ír, saját pedagógiai tevékenységét is elemezve. Körösvölgyi Zoltán – Fry gondolataihoz is kapcsolódva – arra keresi a választ, lehet-e az új közösségiség egyfajta felekezetek feletti vallás, s az ebben elkötelezett művészetet tekinthetjük-e designnak. Míg Tamás Dénes a design és az identitás viszonyát a posztszocialista – közelebbről: erdélyi – városok példáján vizsgálja, Szabó-Reznek Eszter egy bukaresti designkiállítás, A Román Giccs Múzeuma bemutatásával elemzi a szocialista tárgykultúra identitásképző lehetőségeit. Mészáros Zsolt recenziója a divat- és viseletkultúra friss szemléletű francia folyóirata, a Modes pratiques első számait mutatja be, a Műhely rovatban pedig Kovács Péter kutatja, honnan számíthatjuk hazánkban a mai értelemben vett designkultúra-tudomány gondolatának kezdeteit.

A lapszám tartalmával ezen a linken lehet megismerkedni.