Hiánypótló nemzetközi kezdeményezés indult a MOME jóvoltából

2020. 10. 21. 16:38 Hírek

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kezdeményezésével nemzetközileg hiánypótló kezdeményezés jött létre, amely a Social Design Network (SDN) elnevezést kapta. A projekt célja, hogy a résztvevő intézmények kiképezhessék a jövő szociálisan érzékeny szakembereit.

A Social Design Network célja, hogy a kezdeményezésben résztvevő 11 egyetem szociális designra fogékony szakembereit és tervezőit egy platformra terelje. Az intézmények közös elhatározása, hogy a design eszközkészletével találjanak megoldásokat a 21. század kihívásaira. A közös munka során, a MOME és a további partenerek reményei szerint, sikerül egy új, közös, EU által támogatott támogatási rendszer alapjait lefektetni.

„Az előttünk álló időszak állandóan változó és kihívásokkal teli időszakaiban szakmai kötelességünk kiterjeszteni a design területeit, feltárni az együttműködés új módjait. A klímaválság idején a társadalmi, ökológiai, gazdasági és kulturális fenntarthatóság és az innováció együtt jár. Az eltérő és sokszínű célokat, kontextusokat és perspektívákat képviselő, egyre fejlődő társadalmi tervezés elterjedése tehát közös ügyünk, jövőnk záloga” – emelte ki Fülöp József, a MOME rektora.

A kezdeményezés 2020 októberében indult a MOME Innovációs Központja jóvoltából. A partnerintézményekkel való együttműködés során nemcsak Európában, hanem a kontinensen kívül is szeretnék képviselni a design társadalmi felelősségvállalásának fontosságát.

A Social Design Network partnerei:

- Central Saint Martins – University of the Arts London, London, UK

- Elisava - Barcelona School of Design and Engineering, Barcelona, S

- Estonian Academy of the Arts, Tallinn, ET

- Free University of Bozen-Bolzano, IT

- Hadassah Academic College, Jeruzsálem, ISR

- Hamburg University of Applied Sciences, Hamburg, D

- Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest, HU

- Royal College of Art, London, UK

- Sint Lucas School of Art, Antwerpen, B

- Universität Der Künste, Berlin, D

- Willem de Kooning Academy, Rotterdam, NL