Október 1-jén indul a Budapest Design Week!

2020. 09. 17. 10:02 Hírek

2020-ban a Budapest Design Week október 1. és 11. között kerül megrendezésre, a vírushelyzethez alkalmazkodva hibrid formában, vagyis döntő részben az online térbe áthelyezve a programokat.

A rendezvény központi témája a körforgásos gazdaság, melyre a Tartsd körforgásban! mottó mentén igyekeznek felhívni a figyelmet a szervezők. A témát számos különböző program: hazai, a témában készült videók, kis- és középvállalkozások nyílt napjai és workshopjai, online kiállítás és más események járják körül, elsősorban azokra a modellekre koncentrálv, amelyek jól illusztrálják, hogy a design milyen sokféle eszközzel járulhat hozzá egy fenntarthatóbb jövő kialakulásához.

A rendezvénysorozat idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját fejlesztésű tartalmak és programok, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week-hez csatlakozó programok.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Budapest Design Week alatt adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat. Emellett rendhagyó, online sorozat formában megrendezik a Nyitott Stúdiók programot is, ami a hazai designerek, designstúdiók műhelyébe enged betekintést. A koronavírus-járvány számos magyar designert, céget késztetett egyedi megoldások létrehozására, melyeket videósorozat keretében mutatnak be a fesztiválon. Szintén kisfilmek mutatnak be olyan vállalkozásokat, kezdeményezéseket, melyek esetében stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság, a témát pedig egy egyedi, interaktív, online kiállításon is górcső alá veszik a szervezők. A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában megjelenő Start Up Guide kiadvány, mely elsősorban kreatívipari mikro- és kisvállalkozások számára nyújt praktikus és a mindenkori gazdasági és jogi környezethez igazodó, vállalkozásfejlesztési tanácsokat, és mely teljes terjedelmében ingyenesen hozzáférhető, online webinar formában is megrendezésre kerül. Közéleti személyiségek, valamint a designszakma kiválóságai mesélnek kedvenc tárgyaikról a Budapest Design Week weboldalán, ahol egyébként számos friss hírrel is találkozhatnak az érdeklődők a design világából. A Hova tovább? kreatívipari iskolabörze keretében tucatnyi közép- és felsőoktatási intézmény nyitja meg virtuális kapuit az érdeklődők előtt.

A júniusban közzétett részvételi felhívásra jelentkezők közül a fenti programok mellett mintegy száz külső partner: designvállalkozás, kulturális intézmény és más partner kapott lehetőséget a bemutatkozásra – általuk választott, online vagy offline formában. Ezek között számos online kiállítás és kollekcióbemutató mellett workshopok, előadások, webinarok mellett több offline program is megtalálható – a hagyományos kiállításoktól a kézműves programokig, melyek során a mindenkor hatályos közegészségügyi ajánlások szerint várják az érdeklődőket a szervezők.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immáron második éve szakmai partnere a rendezvények, melynek keretében tervezetten két vidéki helyszínen - Győrben és Veszprémben -, valamint Budapesten szakmai kerekasztal-beszélgetéseket illetve podcastokat szervez, továbbá 360 Design Budapest néven fizikai és digitális platformot is indít. A kezdeményezés célja, hogy online és offline térben egyaránt kapcsolatot teremtsen a design képviselői és potenciális fogyasztói között, melynek a megváltozott gazdasági helyzet közepette még nagyobb jelentősége van napjainkban.

A Budapest Design Week a fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.