„A jövő most kezdődik” kortárs design kiállítás

2020. 09. 02. 15:37 Hírek

Szeptember 8-án 19-kor nyílik a Brussels Design September keretében fiatal magyar tervezők kiállítása a Brüsszeli Balassi Intézetben.

A világunk gyorsabban változik mint valaha – társadalmi, technológiai, környezeti, politikai és gazdasági szempontból. Ezekben a változásokban a tervezők döntő feladatot látnak el, meghatározzák tárgykultúránk alakulását és jövőnk fejlődésének irányát.

A gyártás során használt vegyi anyagoktól, festékektől kezdve a gyapottermelés válságáig számos negatív tényező írható ruházat- és textilipar számlájára. Örvendetes tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilgyártás és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb napjainkban. Magyar tervezők legújabb generációja sorra innovatív megoldásokkal reagál a divatipar és textilgyártás környezetkárosító hatására. Fenntarthatóság, futurisztikus technológiák, organikus anyagok és társadalmi értékek kerülnek a középpontba és jelöli ki útját a textilipar jövőjének alakulását.

Az ökodesignerek az előttünk álló ökológiai katasztrófa a termelési mechanizmusok és az ipari működés teljes egészének újragondolását követelik. Ennek megvalósításához olyan termelési mechanizmusokat és új technológiákat vetnek be, amelynek keretében a lehető legkevesebb energia és nyersanyag ráfordításával, megújuló energiaforrások felhasználásával, technológia bevonásával és meglevő anyagok újrahasznosításával tudnak létrehozni kifogástalan minőségű és esztétikájú termékeket.

Az új évszázad alapvető trendje az az igény, hogy egyre több új ’környezetére érzékeny’ anyagot használjanak fel a designerek a tervezési megoldásoknál vagy ismert anyagokat helyezzenek új kontextusba. Az anyagok iránti fokozott érdeklődés abból az alapvető szükségletből táplálkozik, hogy az egyre szűkösebb természeti erőforrások felhasználást optimalizálják és káros természeti és környezeti hatásokat minimalizálják.

The Future begins now című kiállítás célja, hogy beavassa a látogatókat a divat világának alakulásába, bemutassa a high-tech öltözködés, intelligens ruhatervezés, növényi alapanyagok, textil innovációk és a jövő divatiparát meghatározó irányzatok hazai úttörőit. Az innovatív technológiák köre folyamatosan növekszik, amelynek felhasználási területe láthatóan betört a hazánkban alkotó tervezők eszköztárába is.

A tárlat hazai tervezők és elsősorban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomás hallgatóinak úgynevezett intelligens innovációit, anyag kísérleteit mutatja be, összesen nyolc tervezőtől:

Kiállítók:
Kis-Baraksó Alexandra
Temesi Apol
EJTECH lab
Lévai Zsófia
Tóvaj Rozália
Huszár Katalin és Raffai Dávid
Labus Lili és Győrbíró Csenge
Veszprémi Gabriella

Kurátor:
Fazekas Fanny

A kiállítás október 5-ig látogatható.