75 év – 75 szék

Vásárhelyi János bútortervező online életmű kiállítása

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás – azon belül a székgyártás – történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze, a belsőépítész és bútortervező szakma megbecsült személyisége 2020 augusztusában töltötte be 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a szakma, és az érdeklődő közönség részére.

Az életmű feldolgozása már az év elején megkezdődött. Azóta elkészült a Vásárhelyi János által tervezett közel 117 bútorcsalád, és azon belül a 420 különböző szék, karosszék, fotel, kanapé, asztal, szekrény és polc számbavétele és leltára.

Vásárhelyi János több bútora ma is gyártásban van, és kereskedelmi forgalomban megvásárolható. Az általa tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – európai és amerikai felhasználókhoz is eljutottak.

A megvalósult és gyártásba került bútorok közül az online kiállításon 75 darabot tekinthet meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karosszék.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. Szakmai partner a Magyar Formatervezési Tanács és a Budapest Design Week. A kiállítás megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia programpályázata és az NKA Iparművészeti Kollégiuma támogatja.

Galéria