Bauhaus Up!

Szalay Miklós és Szigethy Anna online tárlatvezetése a kiállításon

10.2. 17:00 Multimédia, Kiállítás

A SZIE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Kar hallgatóinak munkái a Bauhaus kapcsán: feldolgozások, parafrázisok, újragondolások.

A Rippl-Rónai Művészeti Kar a 2018-19-es tanévben a Bauhaus megalapításának 100. évfordulóját ünnepelte. Kiállításokon, előadássorozaton, tanulmányúton és workshopok során próbálták megismertetni hallgatóikkal a Bauhaus jelentőségét, máig tartó hatását; gyakran aktualizálva az egykori feladatokat, témákat. Több mint 15 kurzuson, gyakorlati feladatokon dolgoztak, amelyek különbözőképpen kapcsolódtak a Bauhaushoz – vagy az ott készült ikonikus munkákat, szellemiségét, történetét dolgozták fel, vagy aktualizált feladatokban a művészet, a design vagy tárgykultúránk mai helyzetét vizsgálták.

Ahogy a Bauhausban is, a résztvevők is több műfajban, médiumban dolgoztak, igyekeztek minél több eszközt használni a feladatok kivitelezésénél: az elkészült anyagban szerepelnek videók, rajzok, fotósorozatok; helyspecifikus installációk, animációk, grafikák, kísérleti fotográfiák, dokumentumfilmek, konceptuális művek és performansz. Az akkori aktuális vizuális és társadalmi problémák sokszor ma is kérdések egy művész, egy tervező számára – a Bauhaus Up! kiállítással a hallgatók, mai fiatal művészek válaszait, vizuális megoldásait mutatják be a Bauhaus inspirálta feladatokra.

A kiállítást az alábbi YouTube-linken közvetítik.