Budapest Design Map kedvenc: Paloma

11.4. Budapest Design Map kedvencek, Kerámia, porcelán, üveg, Grafika, animáció, fotó, média design, Textil, divat, ékszer

A Paloma a hazai designerek fészke, melynek kapui mindenki előtt nyitva állnak. A kiváló magyar tervezők üzletei Wagner János csodálatos eklektikus épületének félemeletén bújnak meg.

A XIX. század végi társasház félemeleti sorában 2014-ban élénk designélet kezdődött meg. Ekkor jött létre a Paloma fashion&art helyiségcsoport Kárpáti Zsuzsanna kommunikációs vezető kezdeményezése nyomán. Célja azóta is ugyanaz, mint a kezdetekkor: fiatal tervezők számára biztosítani helyszínt Budapest szívében, a Kossuth Lajos utcában.

Nemcsak a hazai kézműves alkotások, hanem a lenyügöző építészeti környezet miatt is érdemes betérni az udvarba, mely időnként divatbemutatókra és közösségi eseményeknek is otthont ad. Az udvart ölelő sok apró üzlethelyiségben mára több mint 25 designer alkotásait csodálhatjuk és vásárolhatjuk meg.

Az ékszerek, kerámiák és textiltermékek mellett retro és ökotudatos tárgyak is fellelhetőek a hangulatos árkádok alatt, és a tervezőkkel gyakran személyesen is összefuthatunk a boltokban. A Paloma udvar Budapest egyik rejtett ékszeresdobozkája, mely évente több ezer látogatót vonz.

Fotók: Paloma

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára. Tekintettel arra, hogy a Budapest Design Week 2020 eseménysorozat idei fő témája a fenntarthatóság, a térkép az idei évben első alkalommal nem kerül nyomtatott formában forgalomba, és csak online változatban érhető el.

Galéria