Design and Circularity

Webinar

10.5. 17:00 Webinar

Hogyan tud a designer stratégiai prioritást adni a rendszer-szintű igényeknek a felhasználói igényekkel szemben? Milyen etikai kérdésekre és eszközökre van szükség a jelenlegi design/üzleti modellek lecseréléséhez? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az ADES szervezésében megvalósuló online esemény.

A körkörösség rendszer-szintű minőség; nem csak termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozik, hanem üzleti modellekre, szervezetekre, városokra és a múlt évszázadokban keletkezett és azóta is fennálló lineáris rendszerekre. A design vezetett innováció kétségtelenül kulcsfontosságú a termelési és fogyasztási struktúrák átalakításában, hogy hosszú távon rugalmas és fenntartható rendszerek legyenek.

Ennek ellenére, a globális felmelegedés, a klímaválság és a felgyorsult környezeti degradáció fényében a design úgy tűnik, hogy leginkább csak reagálni tud ezekre a változásokra, de nem tud kilépni abból a mélyen gyökerező megközelítésből, mely a lineáris és folytonos növekedésen alapul.

Felmerül a kérdés, hogyan tud a designer stratégiai prioritást adni a rendszer-szintű igényeknek a felhasználói igényekkel szemben? Milyen etikai kérdésekre és eszközökre van szükség a jelenlegi design/üzleti modellek lecseréléséhez? Milyen belépési pontok vannak a designerek számára, hogy olyan munkaerő-rendszer részévé váljanak, amelynek feladata a természetes rendszerek regenerálása, a termékek és alapanyagok használatban tartása, valamint a hulladék és a szennyezés visszaszorítása?

Az ADES csapata nemzetközi szakértőkkel együtt vitatja meg ezeket és egyéb, további kérdéseket egy panel beszélgetésben. A design gyakorlati és oktatási mozgatórugóira fognak összpontosítani és a körkörösségre való áttérésben betöltött szerepükre.

A résztvevők:

- Györgyi Galik, Lead Advisor and Programme Manager, UK’s Design Council
- Dan Lockton, Director of Imaginaries Lab and Assistant Professor, Carnegie Mellon University
- Kata Molnár, Water research manager, Sustainalytics

A webinar nyelve angol, az esemény ezen a linken érhető el.