design DIALOG - Veszprém

online kerekasztal-beszélgetés

Idén ősszel rendhagyó keretek között ismerkedhet meg a közönség a magyar formatervezők kreativitásával. A Hungarian Fashion and Design Agency harmadik alkalommal szakmai partnere a Budapest Design Week rendezvénynek, melyhez 360 Design Budapest néven többek között három edukációs jellegű kerekasztal beszélgetéssel készül.
A beszélgetések keretében helyi és regionális szakértők és formatervezők szólalnak meg. A veszprémi epizódban a település designipari lehetőségeinek kérdéseire keresik a választ a szakemberek az „Út a gyártó kapacitástól a saját designkultúráig - Merre halad a veszprémi bútoripar? ” című podcastban.

Veszprémben történeti okokból hosszú ideje jelen van a design. A városban a világháború előtt virulens kézművesipar működött, amely az akkori gazdaság motorjaként is funkcionált. A folyamatos fejlődésnek a második világháború vetett véget. Akkoriban csak a Balaton Bútor gyár tudta termelékenységét megőrizni és továbbra is ikonikus bútorokkal ellátni a hazai háztartásokat, többek között olyan tervezők közreműködésével, mint az idén 75 éves Vásárhelyi János. Az elmúlt évtizedek során a Veszprém-Balaton régióban ismét élénk designipar alakult ki: az Árkossy Bútor Kft. és a Plydesign megjelenése, valamint a Balaton Bútor folyamatos jelenléte nagy hatással van a terület design ökoszisztémájára. A további fejlődést a jövő nagy kihívásaira adott válaszok fogják befolyásolni, melyeket a design DIALOG keretében vettek górcső alá a veszprémi bútoripari szereplők.

A beszélgetés során a szereplők eltérő fejlesztési stratégiáiba lehet bepillantást nyerni:

• Milyen stratégiai pillérekre épít egy bútoripari cég a város változatos designkultúráját figyelembe véve?
• Hogyan tudják elérni azt a célcsoportot, akik a tömegtermeléssel szemben magyar designtermékekkel szeretnék az otthonukat díszíteni?
• Milyen visszacsatolás érkezik a magyar termékekre külföldről?
• Létezik egyetemes vélemény a magyar designról, mint karakterről a nemzetközi piacon?

A design DIALOG kerekasztal-beszélgetés szereplői:

• Babits Tamás – alapító és ügyvezető igazgató, PlyDesign Kft.
• Kerékgyártó András – vezető tervező, PlyDesign Kft.
• Árkossy Bálint – projektvezető, Árkossy Bútor Kft.
• Tálosi Katalin – enteriőr designer, Árkossy Bútor Kft.
• Dr. Kalauz Károly – ügyvezető igazgató, Balaton Bútor Kft.
• Cser Anikó – belföldi értékesítési igazgató, Balaton Bútor Kft.

Moderátor: Smiló Dávid – építész, Paradigma Ariadné

A podcast hanganyag formában lesz elérhető az Ügynökség YouTube és Spotify csatornáin, illetve a Budapest Design Week és a Design Hét Veszprém oldalán.
Hazánk tárgy- és formatervezői számára idén ősszel új lehetőség nyílik a hazai és régiós közönség megnyerésére: a Hungarian Fashion and Design Agency a Budapest Design Week szakmai partnereként az esemény alkalmából 360 Design Budapest néven fizikai és online kiállításokat szervez, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő designmárkáinak.
Budapest Design Week 2020
https://hfda.hu/hu/cikkek/online-es-offline-kiallitasokkal-es-kerekasztal-beszelgetesekkel-csatlakozik-az-mddu-a-designhethez-1998

#hfdacademy #designDIALOG #budapestdesignweek #360designbudapest #hfdagency