Design Management Díj elismerő oklevél: Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

10.1. Design Management Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én került átadásra a Design Management Díj, melynek átadásán idén elismerő oklevéllel díjazták a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft-t.

A cégalapító Budavári Attila és Budavári Csaba számára az orgonaépítés a pécsi Angster gyár méltán világhírűvé vált hagyományának a továbbvitele, a testvérpár felmenői több generáción keresztül dolgoztak az egykori üzemben. 1992 óta száznál több orgona építését, illetve restaurálását végezte a manufaktúra, designmenedzsment-pályázatuk apropóját az általuk fejlesztett moduláris ládaorgona sikere adta. A hagyományos technológiával készült, hordozható formába építhető sípsorok végtelen variációja révén különböző orgonahangzások kombinációjára képes hangszer iskolapéldája a felhasználói igények messzemenő figyelembevételével és az iparművészeti igényességgel művelt komplex megvalósításnak. Az így létrehozott termék a felhasznált természetes alapanyagok, az alkalmazott tradicionális műveletek és a megvalósítás sok évtizedes tapasztalata mellett az újszerű és sokoldalú használhatóság globális igényét testesíti meg. A cégen belüli designgondolkodás átível a tervezői intuíciótól az orgonaépítés teljes folyamatának integrálásán át a felhasználói igényekre egyedileg reflektáló marketingig. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra a Dél-dunántúli régió azon kevés vállalkozása közé tartozik, amely nemzetközi elismertséget szerzett iparágában, értéket teremtve szolgálja a tágabb közösséget is. A pályázati anyagban és a honlapon kinyilvánított szakmai hitvallás, de még a pécsi közvélekedés szerint is a Budavári fivérek és munkatársaik újító szemlélete és vállalkozói őszintesége lehet a kulcsa a cég sikereinek, amelyek révén a mindenkori kihívásokra reagálva tartják életben egy történeti hangszer segítségével a 150 éves tradíciót.

Háttérinformációk

Magyarország legnagyobb, európai szinten is jegyzett orgonaépítő műhelyében olyan képzett szakemberek dolgoznak, akik ennek a nagy múltú műfajnak minden lépését mélyrehatóan ismerik. A manufaktúrában készülő hangszerek mind egyedi tervezésűek, így tökéletesen illeszkednek az adott templomtérbe, hangversenyterembe, zeneiskolába vagy éppen kápolnába. A kézműves tradíciók és a 21. századi hangszerkészítési technológiák kapcsolódnak össze abban az új típusú ládaorgonában, amely három évig tartó fejlesztés eredménye. A könnyű és kompakt hordozható hangszer egyszerre ötvözi a műfaj sajátosságait és kínál innovatív megoldásokat. Modulárisan épül fel, azaz nem egyetlen zenetörténeti korszakra jellemző stílust követ, hanem a tetszőlegesen választható sípsoroknak köszönhetően számtalan orgonahangzás kombinációjára képes. A különféle hangzások, egyedi hangképek külön-külön vagy akár egy időben is megjeleníthetők.

A designgondolkodás az innováció és a meglévő ismeretek egyidejű hasznosításban mutatkozik meg, illetve abban a megközelítésben, ahogyan a designelemeket az üzleti szempontokkal összekapcsolva nem csupán hasznot, de értéket is teremtenek.

A Design Management Díjról

A Design Management Díj több mint egy évtizedes fennállása alatt széles körben elismertté vált a designmenedzsment fogalma. Láthatóvá és érthetővé tette annak mibenlétét, rámutatott fontosságára, a jó gyakorlatok és követendő példák bemutatásával pedig kézzelfogható, könnyedén adaptálható útmutatóval is szolgált. A ma már az üzleti életben is egyre ismertebb díj nyerteseinek pályamunkái eredményes eszközök sorát vonultatják fel az adott márkát esszenciálisan megmutató arculattól az ügyfélkezelés minőségén, a termékfejlesztés progresszív módjain át egészen az újfajta vállalatvezetési stratégiákig. Az elért eredmények igazolják, hogy a design alkalmazása tevékenységi területtől függetlenül a gazdasági élet egésze számára előnyt jelent. Tágabb értelemben támogatja a célok meghatározását, a közép- és hosszú távú stratégiák felépítését, a vállalati struktúra, a munkafolyamatok, sőt a humán erőforrás megszervezését is. A designfókuszú működés ahhoz is hozzájárul, hogy a vállalatvezetők könnyebben reagáljanak a váratlan helyzetekre, hatékonyabban alkalmazkodjanak a gyors változásokhoz, ez pedig olyan versenyelőnyhöz juttatja őket, ami egy változékony, bizonytalan és egyre komplexebbé váló piaci környezetben ma már létfontosságú.

A kezdeményezés hasznosságát a díjazottak sokszínűsége is megerősíti: az elmúlt évek során kis- és középvállalatok, kifejezetten designnal foglalkozó vállalkozások, kereskedelmi cégek és non profit kezdeményezések egyaránt elnyerték az elismerést. A díjat a Magyar Formatervezési Tanács alapította 2009-ben azzal a szándékkal, hogy a design integrált alkalmazását, annak legfigyelemreméltóbb eredményeit megismertesse a szakmai és a gazdasági élet szereplőivel és a nagyközönséggel. Az üzleti pályázat olyan vállalkozások, intézmények és szervezetek tevékenységét mutatja be, amelyek a designt példaértékűen építették be a vállalati működésbe, alkalmazva azt minden szinten a mindennapokban, de a nagyobb ívű folyamatokban és stratégiai döntésekben is. A felhívást minden évben meghirdeti a testület, és a díjra bárki jelölhet, illetve nevezheti saját szervezetét, vállalkozását is.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.Galéria