Egyszerűbben élni

Online kerekasztal beszélgetés

A Koronavírus 2020 tavaszán egy életre megváltoztatott minket és azt, ahogy a körülöttünk lévő világot látjuk.

Megtapasztalhattuk, hogy a különböző társadalmi csoportoknak az otthoni izoláció, egymástól eltérő és különös nehézséget jelent a különböző élethelyzetekben a csecsemőneveléstől és gyerekneveléstől az iskoláztatáson át, a tinédzserek nehézségein keresztül, a női és férfi kérdéseken át, az élet fontos eseményein keresztül egészen az idősgondozásig.

A megközelítőleg 1 órás kerekasztal beszélgetés során a résztvevők az alábbi kérdésekre keresik a választ saját szakterületüknek / tevékenységüknek megfelelően:

  • Az izolációs helyzet miben változtatja meg tárgyi valóságunkat és világunkat?
  • Hogyan tudunk saját erőforrásokhoz, képességekhez nyúlni egy karantén szituációban és melyek azok a tapasztalások, amelyek gyakorlat szintjén is velünk maradhatnak a későbbiekben?
  • Milyen hatással volt / van az fizikai távolságtartás a fogyasztásunkra és tárgyi kultúránkra?
  • Mennyire előremenekülő attitűd az otthon is fellelhető eszközökből gazdálkodni, beszerzés helyett előállítani (Do-it-yourself)?
  • Milyen eszközökkel segíthető az izolációs helyzet könnyebb átvészelése?

A kerekasztal beszélgetés ötletét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának Szociális Design Kutatócsoportja hívta életre. A kutatócsoport 2020 tavaszán útjára indította a MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRA csomag sorozatát, amely csomagok a megváltozott élethelyzethez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmazzák online, letölthető formában, és átsegítethetnek olyan izolációs helyzeteken, mint amit a pandémia által okozott alapvető változások jelentenek.

A beszélgetés résztvevői:

Frankó Luca, pszichológus

Fehér Bori DLA, szociális designer, építész, MOME

Csernák Janka, tárgytervező, MOME

Gyarmati Bernadett, Zero Hero Hungary

Moderátor:

Mayer Kitti, design teoretikus

A beszélgetés nyelve magyar.