Hazai design hazai parafával?!

Online kerekasztal-beszélgetés

10.6. 18:00 Előadás, beszélgetés

Mi történik és mi minden történhetne az elhasznált parafadugókkal Magyarországon? Hajlandóak lennének-e a vendéglátóhelyek és a lakosság a gyűjtésére? Nyitottak lennének-e a designerek és a gyártók az alkalmazására? Ezekre a kérdésekre keresi a youHU csapata a választ egy nyilvános, közös brainstorming során online kerekasztal-beszélgetésünk alkalmával, ahol a design, divat, fesztivál és bor ágazat képviselői ütköztetik véleményüket, szempontjaikat.


A boros, pezsgős palackok többféle záródást (csavarzár, műanyag, parafa, vagy üvegdugó) kaphatnak, azonban ezeknek jelentős része mindenképp parafadugó (a ceremoniális borbontás, tradíciók és funkcionalitás miatt). A parafa 100%-ban lebomló, különleges és hasznos tulajdonságokkal rendelkező anyag, rugalmas, víztaszító, kiváló hőtartású és remek hangszigetelő, ha csak néhány jellemzőjét vizsgáljuk. A paratölgyek életét ráadásul másfélszeresére növeli a gondos kéreghántás.

A youHU programjának célja, hogy felhívja a designerek, iparági szereplők és a lakosság figyelmét a parafára mint alapanyagra, ami hazánkban elhasznált parafadugóként van jelen; és többet tudjunk meg ennek a speciális anyagnak a gyűjtési hajlandóságáról és használati potenciáljáról.