Hova tovább? iskolabörze – Bemutatkozik a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium

10.9-11. Hova tovább? iskolabörze

A Budapest Design Week hagyományos ötletbörzéjét a pandémiás helyzet miatt ezúttal online formában tartjuk meg. A Hova tovább keretén belül tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, valamint kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be.

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium a nagy múltú Dekoratőr Iskola és az egykori Kézműipari Szakiskola utódjaként jött létre. Jelenleg az ország legnagyobb tisztán képző- és iparművészetet oktató intézménye, így körülbelül hétszáz tanuló jár hozzájuk 14-től egészen 70 éves korig különböző művészeti területeken (grafikus, festő, szobrász, kerámiaműves, üvegműves, dekoratőr, fotó, animáció).

KÜLDETÉS, CÉLOK

Jelenleg az ország legnagyobb tisztán képző- és iparművészetet szakgimnáziumi/technikumi nappali, valamint érettségire épülő nappali és esti formában oktató/képző intézménye (14-től egészen 70 éves korig) különböző művészeti területeken (grafikus, festő, szobrász, kerámiaműves, üvegműves, dekoratőr, fotó, média, animáció).

KIEMELKEDŐ EREDMÉNYEK

Az intézmény tanulói közül nagy számban tanulnak tovább művészeti egyetemeken: MOME, MKE, PTE-MK, METU, EKE-VMI, NYME és külföldön Dániában és az Egyesült Királyságban. Emellett a szakmák elvégzése után sokan kezdenek önálló kreatív vállalkozást, és talán még többen helyezkednek el a munkaerőpiacon különböző kreatív iparágakban, mint a reklámipar, grafikai stúdiók, UI és webdesign, filmipar, nyomdaipar, dekoratőr, designipar, kerámiaipar, üvegipar stb.

LEHETŐSÉGEK A MUNKAERŐPIACON

Végzett GRAFIKUSként a következő szakterületeken lehet elhelyezkedni, vagy továbbtanulni: tervezőgrafikus, alkalmazott grafikus, reklámgrafikus, web designer, UI designer, tipográfus, operátor, csomagolás tervező grafikus, kiadványszerkesztő, 3D grafika/CGI különböző területei (modellezés, 3D nyomdai operátor).

Végzett ANIMÁCIÓs szakemberként a következő szakterületeken lehet elhelyezkedni, vagy továbbtanulni: animációs művész, rajzfilm rajzoló, bábkészítő, díszlettervező, hangmérnök, 3D/CGI szakember (modellezés, animálás, textúrázás, vfx), rendező, operatőr, vágó (digitális), videó utófeldolgozás (digitális), világosító, film ipar különböző területei.

Végzett MÉDIAFOTÓSként a következő szakterületeken lehet elhelyezkedni, vagy továbbtanulni: esemény fotós, fotóriporter, sport fotós, műtermi tárgyfotózás, portré fotózás, étel fotós, fotó művész, fotó cikk kereskedő, operatőr, vágó (digitális), videó utófeldolgozás (digitális).

Univerzális képzése révén, végzett DEKORATŐRként a következő szakterületeken lehet elhelyezkedni vagy továbbtanulni: boltberendező, dekorációkészítő, dekorációs festő, dekorfeliratkészítő, kirakati díszítőfestő, kirakatrendező, kirakattervező, üzletberendező, rendezvény berendező – dekoratőr, kereskedelmi kiállítás berendező, művészeti kiállítás berendező, elektronikus reklámhordozó tervező, reklámhordozó tervező és kivitelező, lakberendező – dekoratőr.

KIKNEK AJÁNLJÁK KÉPZÉSEIKET?

Az intézmény művészeti és technikumi felnőttoktatásunkat/felnőttképzésünket azoknak ajánlják, akik érettségivel rendelkeznek és érdeklődnek a művészeti és technikumi szakok iránt: művészeti grafikus, mozgókép- és animációtervező, művészeti és médiafotográfus, festő, szobrász, kerámiaműves, üvegműves, a festő szakra épülő díszítőfestő és technikumi ösztöndíjas dekoratőr képzést.

A művészeti grafikus, mozgókép- és animációtervező, művészeti és médiafotográfus, festő, szobrász, kerámiaműves, üvegműves, a festő szakra épülő díszítőfestő és technikumi ösztöndíjas dekoratőr képzés.

MILYEN TUDÁSRA VAN SZÜKSÉG A JELENTKEZÉSHEZ?

Az intézménybe való jelentkező érezzen elhivatottságot valamilyen művészeti ág, nyitottságot a hagyományos és digitális kifejezési formák irányában.

A 2021-BEN INDULÓ KÉPZÉSEKRŐL

Művészeti grafikus, mozgókép- és animációtervező, művészeti és médiafotográfus, festő, szobrász, kerámiaműves, üvegműves, a festő szakra épülő díszítőfestő és technikumi ösztöndíjas dekoratőr képzés. Ismertetők a jaschikmuveszeti.hu honlapon találhatók.

Galéria