Hova tovább? iskolabörze – Bemutatkozik a METU

10.8-11. Hova tovább? iskolabörze

A Budapest Design Week hagyományos ötletbörzéjét a pandémiás helyzet miatt ezúttal online formában tartjuk meg. A Hova tovább keretén belül tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, valamint kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti képzései 2010-ben indultak, mára az ország legszélesebb művészeti portfólióval rendelkező és legnagyobb művészeti felsőoktatási intézményévé vált. Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Művészeti és Kreatívipari Karon jelenleg 9 alkalmazott művészeti területen – a grafikától kezdve a designon és a divatot át a mozgóképes szakokig – 10 alap- és 11 mesterszakra jelentkezhetnek a leendő hallgatók.

A METU Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye, ahol 2 karon, 4 fő képzési területen – kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet – folyik képzés. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban jelenleg 35 alapszak, 33 mesterszak, 15 szakirányú továbbképzés és 7 felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az egyetem iránt érdeklődők. A METU-nak több mint 7500 hallgatója van, közel 1000 külföldi diákkal a világ 90 országából. Az intézmény 2001 óta meghatározó és dinamikusan fejlődő szereplője a hazai felsőoktatásnak és immár a kelet-közép európai régiónak is. Jelenleg 5 kontinensen közel 200 külföldi intézménnyel tart fenn partnerkapcsolatot.

A METU myBRAND oktatási módszertanával hazánkban elsőként alakította át oktatási modelljét a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszerré.

KÜLDETÉS, ÉRTÉKEK

A METU-n elismert szakemberek vesznek részt az oktatásban és mester-tanítvány kapcsolatra épülő képzést kapnak a hallgatók, akik széles művészeti palettából, szervesen összefüggő képzésekből, komplex ismeretekből, csapatmunkából és más szakok hallgatóival való együttműködési lehetőségből vehetik ki a részüket. A myBrand egyedülálló portfólió alapú képzési rendszert biztosít.

Az intézményben rendszeres előadások és workshopok zajlanak hazai és nemzetközi szakemberekkel. Külföldi ösztöndíj-rendszerük közel 200 partnerintézményt foglal magába. A hallgatók emellett a legmodernebb technológiai és szoftverháttér, magas technikai felszereltség, műhelyek, műtermek, 150 Macintosh gép, Leonar3Do 3D-s labor, multimédiás könyvtárak, WiFi, rézkarcnyomó-, szövőgépek, ipari varrógépek, elektromos égetőkemencék, ISIS vágószerver, 3D szkenner és nyomtató várja.

A Metropolitan LAB kutatólabor a piaci környezetre való felkészítést garantálja a csoportmunkával és integrált társművészeti projektekkel.

Az egyetem jó megközelíthetőséggel rendelkezik, a művészeti képzések oktatási helyszínei a belvárosi Rózsa és Rottenbiller utcai campusok. A tandíj tartalmazza az alkotáshoz szükséges eszközöket és alapanyagokat is, illetve az alapszakokon a nyelvoktatás is benne van a tandíjban.

Az egyetemisták pénzkereseti lehetőséghez is juthatnak a Metropolitan Diákunión keresztül, valamint a hazánkban egyedülálló MyBrand-programmal könnyebben megtalálhatják a “saját útjukat”. A képességek fejlesztését a METU oktatási módszerei is segítik: a hallgatók csoportos projektekben, vitákban és kutatásokban is kipróbálhatják magukat.

A METU Művészeti és Kreatívipari Kar hallgatói és oktatói büszkeségeiről itt olvashat.

METU MYBRAND

A METU myBRAND oktatási módszertanával hazánkban elsőként alakította át oktatási modelljét a nemzetközi felsőoktatási trendekhez illeszkedő portfólió alapú képzési rendszerré. Mit is jelent ez pontosan? Dióhéjban annyit, hogy a METU-n a frontális oktatás helyett a hangsúly a gyakorlati órákon és a projektfeladatokon van. A hallgatók az egyetemi feladataik során valódi szakmai anyagokat készítenek, amelyeket aztán beépíthetnek személyes portfóliójukba. Megtanulhatnak továbbá hatásosan prezentálni, érvelni, tárgyalni; önmagukat vagy alkotásukat piaci szituációkban képviselni. Olyan készségekkel vértezhetik fel magukat, amelyek birtokában a többi pályakezdővel szemben versenyelőnnyel indulhatnak majd a munkaerőpiacon.

LEHETŐSÉGEK A MUNKAERŐPIACON

Művészeti vagy művészetközvetítő diplomával művészeti területen, média és kulturális szférában is el tudnak helyezkedni a hallgatók. A myBRAND segítségével az egyetem végére megszerzett tudást, tapasztalatokat, képességeket egy személyes portfólióban magabiztosan be tudják majd mutatni az állásinterjúkon. Ez lesz a Hallgató brandje, amit folyamatosan építhet, így versenyelőnnyel léphet be a munkaerőpiacra. A gyakorlati tudásból, eredményekből már az egyetem végére szakmai portfóliót tudnak összeállítani: ezzel pedig ki fognak tűnni az álláskereséskor, hiszen hiteles tapasztalatokról tudnak beszámolni.

KIKNEK AJÁNLJÁK KÉPZÉSEIKET?

Az egyetem sokszínű, a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon is versenyképes tudást nyújt. Oktatási rendszere folyamatosan megújuló módszerekre épül, amelyet nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatók és inspiratív, innovatív oktatási, kutatási környezet támogat.

Az intézmény küldetése, hogy a METU inspiráló és nyitott közösségében mindenki megtalálja személyes és szakmai kiteljesedésének útját. Kreatív gondolkodást fejlesztve készíti fel hallgatóit a változó munkaerőpiaci igényekre.

MILYEN TUDÁSRA VAN SZÜKSÉG A JELENTKEZÉSHEZ?

A Művészeti és Kreatívipari Kar alap- és mesterképzéseire olyan jelentkezőket várnak, akik elhivatottak a választott területük iránt, akiknek kimagasló az elemző és elvonatkoztató képessége, kreatív gondolkodás jellemzi, aki képes és nyitott új összefüggéseket keresni, és meglátni azokat a művészeti alkotásokban, akik szeretnek csapatban dolgozni, és akik nem félnek a kihívásoktól.

Jelentkezés előtt állóknak javasolják, hogy látogassanak el a METU nyílt napjaira, ahol megismerkedhetnek a szakokkal, a szakvezetőkkel, az oktatókkal, a hallgatókkal, és ahol minden kérdésükre választ kaphatnak. Amennyiben a jelentkezők szeretnének jobban teljesíteni a felvételin, úgy jelentkezhetnek művészeti előkészítő tanfolyamukra, hogy minél szélesebb körű, elméleti és gyakorlati tudáshoz jussanak, és felkészülhessenek a felvételire.

MŰVÉSZETI KÉPZÉSEK

Amit a METU-n tanulhatnak a hallgatók:

ALAPSZAKOK

Animáció

Designkultúra

Fotográfia

Képalkotás

Kézműves tárgykultúra

Környezetkultúra

Média design

Mozgókép

Televíziós műsorkészítő

Tervezőgrafika

MESTERSZAKOK

Animáció

Belsőépítész tervező művész

Design és művészetmenedzsment

Divat és textiltervezés

Építőművész

Filmoperatőr művész

Formatervező művész

Fotográfia

Media design

Televíziós műsorkészítő művész

Tervezőgrafika

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

Televíziós műsorkészítő

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

Belsőépítészeti

Fenntartható divatmárka menedzsment

Tipográfus (print és webdesign)

ENGLISH SPEAKING PROGRAMS 2020

Bachelor degrees

Animation BA

Environmental design BA

Graphic design BA

Media design BA

Motion picture BA

Photography BA

Visual representation BA

Master degrees

Art and design management MA

Design MA

Fashion and textile design MA

Graphic design MA


A Művészeti és Kreatívipari Kar oktatási egységei közül ezúttal a DIVAT ÉS TEXTIL TANSZÉKet mutatják be

A divat- és textiltervezés a kreatív ipar egyik fontos területe. Tervezés révén hoz létre olyan terméket, alkotást, amelyben a szellemi tartalom válik dominánssá és értékteremtővé. Elméleti és gyakorlati kutatásokra építünk, képzésünk fő jellemzője a kísérletezés és innováció. A METU-n a múlt értékeinek megőrzésével, a jelen eszközeivel, a jövő kihívásaira, a különböző területeken jelentkező igények professzionális megválaszolására, saját tervezői út megtalálására készítenek fel.

Az intézmény célja egy olyan tudatos, egyéni látásmóddal rendelkező alkotói egyéniség fejlesztése, aki elméleti és gyakorlati tudására alapozva értelmezni tudja a szakterület kihívásait. Szakmai tudását a kreativitással párosítva, innovatív módon tud válaszokat adni a társadalmi igényekre és korunk kihívásaira.

Tanszékvezető: Prof. Baráth Hajnal DLA habil. egyetemi tanár

SZAKMAI PARTNEREK:
Defolabor, Nanushka, Európa Design Hungary Zrt., Iparművészeti Múzeum, Magyar Táncművészeti Egyetem, Innovatext, Ahn Tuan, Konsanszky, Marie Claire, Nubu, Alliance Francaise, Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, Csárdatext

VIDEÓK


Galéria