Hova tovább? iskolabörze – Bemutatkozik az Óbudai Egyetem RRK Terméktervező Intézet

10.5-11. Hova tovább? iskolabörze

A Budapest Design Week hagyományos ötletbörzéjét a pandémiás helyzet miatt ezúttal online formában tartjuk meg. A Hova tovább keretén belül tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, valamint kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be.

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki karán (RKK), 3 alapképzési szak oktatása folyik magyar nyelven, az Ipari termék és formatervező mérnöki (ITF), a Környezetmérnöki (KÖM) és a Könnyűipari mérnöki (KIP) BSc szakok. Az első kettő angol nyelven is elérhető, teljes nappali képzésben.

A karon továbbá két mesterszakra lehet jelentkezni, a 2018-ban indult Ipari terméktervező mérnöki és a Könnyűipari mérnök MSc szakokra (SOE-val közösen). 5 különböző területen kínálunk szakmérnöki képzéseket is.

A z RKK-n tanuló hallgatók összlétszáma megközelítőleg 1100 fő.

A sajátos, egyéni arculatú ITF képzés nagy hangsúlyt fektet a műszaki és a design ismeretek megfelelő arányú ötvözésére, mely alapját képezi az alkotó tervezési, fejlesztési és innovatív kutató munkának egyaránt.

Elsődleges prioritásúak a konkrét projektmunkákat megvalósító, csoportos tervezői és alkotó tevékenységek, valamint az önállóan végezhető vizsgálatok, kutatások is.


KÜLDETÉS, CÉLOK

Az Ipari termék- és formatervező mérnöki szakot Magyarország 5 felsőoktatási intézményében oktatják, más-más specializációval, de csak az Óbudai Egyetemen van az a két, népszerű specializáció, a Terméktervezés és a Csomagolástervezés, melyek a kar több évtizedes múltjából táplálkozóan, az öltözék- és kiegészítők, az enteriőr és textil, valamint a csomagolás területén nyújt kiváló szakmai ismereteket. Továbbá az RKK-n van egyedül angol nyelven is oktatás ezen a szakon. Az Ipari terméktervező mérnöki MSc képzés országos szinten egyedülálló abban, hogy levelező képzést is nyújt, ami nagymértékben segíti azon hallgatók részvételét, akik már dolgoznak a szakmában.


KIEMELKEDŐ ÉRTÉKEK

Az egyetem erős és sokoldalú szakmai partneri kapcsolatokkal rendelkezik, kezdve a mikro-, kis- és középvállalatoktól a nagy multi cégekig.

Az oktatáshoz folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrákat (lézervágó, 3D nyomtató stb.) és biztosítjuk a specializációinkhoz szükséges, műszaki és design szoftvereket.


Az oktatásban és a kutatásban egyaránt kiemelt szerepe van a nemzetközi és hazai pályázatoknak. A sikereket a Terméktervező Intézet honlapján lehet megtekinteni.


LEHETŐSÉGEK A MUNKAERŐPIACON

Sokoldalú szakmai és informatikai programismeretük révén a hallgatók olyan versenyképes tudás birtokába kerülnek, melyek széleskörű elhelyezkedést biztosítanak, például 3D-s látványtervezés, termékfejlesztés, márkakollekció gyártása és forgalmazása, enteriőrtervezés, grafika és reklámtervezés, stb. területén.


KIKNEK AJÁNLJÁK KÉPZÉSEIKET?

A képzést azoknak ajánlják, akik szeretnek kreatív, alkotó tevékenységet végezni és a tervezői gondolkodást műszaki ismeretekkel társítani, hogy képesek legyenek olyan innovatív termékek fejlesztésére, melyek megfelelnek a XXI. század társadalmi, gazdasági és környezettudatos kihívásainak.


MILYEN TUDÁSRA VAN SZÜKSÉG A JELENTKEZÉSHEZ?

Matematika és biológia, vagy fizika, vagy informatika, vagy kémia, vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy, vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy, vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy, amelyek közül legalább egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni. A sikeres felvételihez szükséges még egy rajz alkalmassági vizsga sikeres teljesítése is, ahol a felvételiző téri látásmódját, kompozíciós készségét, tónusérzékét és eszközhasználatát vizsgáljuk. Ezen alapkészségek megléte esetén nyílik mód arra, hogy a jelentkezők eséllyel pályázhassanak az Ipari termék- és formatervező mérnök szakra.


A 2021-BEN INDULÓ KÉPZÉSEKRŐL

Ipari termék- és formatervező mérnöki szak MsC képzés magyar és angol nyelven

Ipari termék- és formatervező mérnöki szak Bsc képzés magyar és angol nyelven

Specializációk: Öltözéktervezés és kiegészítők; enteriőrtervezés és textil; csomagolástervezés

Galéria