Kerekerdő Házikó | Természet és értékőrzés

Múlt, jelen és jövő körforgása egy erdei házban

10.10. 17:00 Belsőépítészet, Textil, divat, ékszer, Megnyitó, Élő bejelentkezés

Hogyan lehetséges egyensúlyban tartani és megőrizni a régmúlt hagyományát, a mai fiatalság eszményét és a jövőre irányuló fenntartható szemléletet?

A Kerekerdő Házikó egyike az első erdei kuckóknak, mely a hegyek mélyén kínált puha paplant és forró teát a megfáradt lelkeknek. A Házikó nem vendégháznak indult, hanem egy szerelem projektnek, és elsősorban egy menedékként szolgált megálmodójának, Nyirő Nikolettnek: eltűnni a budapesti zajból, és merőben új hangokat, színeket, illatokat felfedezni egy erdő közepén.

Október 10-én 17 órától válik elérhetővé a videó, melyből kiderül, mit rejt az erdő középén található faházikó.

A ház a slow living mozgalom jegyében vált álomból valósággá: lehetővé teszi, hogy újra kapcsolódj a természethez, lelassulj és szabadjára engedd a kreativitásod. A felszerelése annyi, amennyinek lennie kell, hiszen a fókusz az együtt töltött minőségi időn van: társasjátékok, tollas labda, slackline, könyvek, kerti sütögető… és nincs internet. A berendezés egy részét még előző évtizedekből megmentett tárgyak képezik, melyeknek felújítása is saját kezűleg történt, több helyen jelenik meg a DIY szemlélet a házban, gondosan figyelve arra, hogy a legtöbb dolog körforgásban maradjon, és a régi elemek is új célokat kapjanak. Idővel pedig megtöltötték a tereket - a régmúlt eszközei és tárgyai mellett - hazai jól ismert alkotók természethez kötődő formái, rajzai, fenntartható anyagokból készült textíliái és ami a legfontosabb: a betérő vándorok emlékei.

„A természet általi ingerek, neszek és hangok, teljesen mások, mint a városiak: kikapcsolnak és felfrissítenek. A börzsönyligeti mikroklíma pedig Európában is egyedi, így fokozottabban igaz az, hogy már egy nap is üdítő testnek és léleknek. A kertben jönnek-mennek a kisebb és nagyobb erdei állatok: a fákon kergetőző mókusok és a különböző énekesmadarak állandó vendégek, de találkoztam már óriási vadnyúllal, hatalmas gyíkkal, rókával, sőt vaddisznókkal is az udvaron. Az éj mesébe illően sötét és valószerűtlenül rengeteg a csillag.” – mesélte az ötletgazda

Az élet nemcsak játék és mese… hamarosan kezdetét veszi a néhány hetes felújítás a Kerekerdő Házikóban, melyben Czikkely Panni, azaz czikkcakk tervei is megvalósulnak: képeken és textileken köszönnek hamarosan vissza az alkotó munkái:

„Vidéki lányként az életem szerves része a természet, mégis egy egészen új élmény volt, mikor először jártam a Kerekerdő Házikóban. 7 éve a nyüzsgő nagyvárosban élek és alkotok, ezért még nagyobb az igényem az elvonulásra és a csöndre. A ZUG műhely tagjaival az első̋ közös csapatépítőnket töltöttük a kabinban: kirándultunk, főztünk, fotóztunk, rajzoltunk, kuckóztunk. Párommal is itt töltöttük az évfordulónkat és olyan emlékezetes volt, hogy eldöntöttük: ha tehetjük, az összeset itt ünnepeljük meg. Az időérzékünk lelassult, a lelkünk feltöltődött és úgy éreztük, soha többé́ nem akarunk elmenni innen. Épp ezért, én már többször visszatértem ide különböző évszakokban - mind egy külön világ, külön csoda. Ahányszor megfordulok a házban, mindig mintha kicsit hazaérkeznék, hiszen képeim is díszítik a falakat.”

A Kerekerdő Házikó videója itt tekinthető meg.

Galéria