KOMONKA Textile

Garázstól a saját stúdióig / KOMONKA X LumoConcept Insta live baráti találkozó

10.2. 17:00 Nyitott Stúdiók, Textil, divat, ékszer

Mi vezet oda, hogy egy tervező úgy dönt, saját stúdiót alapít? Mennyire rögös út vezet a siker felé? A Komonka alapítója és dizájnere, Kovács Móni többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a LumoConcept közreműködésével.

Amikor Kovács Móni úgy döntött, hogy a MOME textiltervezés szakán a kézi szövésre szeretne fókuszálni, sokan meglepődtek. Akkoriban ugyanis a szövés még idejétmúlt mesterségnek számított és az egyetemen sem tartozott a legkedveltebb szakok közé. Ő mégis úgy érezte, hogy a tradicionális textilkészítés hagyományait szeretné továbbörökíteni egy modern, kortárs formában. Ez olyannyira sikerült neki, hogy a KOMONKA Textile egyedileg, kézzel készített termékei mára Londont és Párizst is megjárták.

A KOMONKA textiljeit több generáció is gondtalanul használhatja. A felhasznált fonalak egytől egyig kiváló minőségű, Európából származó alapanyagok, melyeket Móni a slow design jegyében dolgoz össze számítógép által vezérelte szövőszékén.

A tervező olyan gyártási metódust alakított ki, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen nagy mennyiségben vásárolnia alapanyagot. Mindig az adott tervhez keres színösszeállítást, különböző vastagságú és minőségű fonalakból, cérnákból. Ha úgy alakul, hogy nem talál egy színt, maga festi meg azt, és az is előfordul, hogy akár 12 különböző színű szálat kever össze, hogy a megfelelő harmóniát kapja.

A Budapest Design Week keretein belül online kerekasztalbeszélgetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, melynek során Kovács Móni és a LumoConcept tagjai gondolkodnak a stúdióalapítás kilátásairól mai világunkban.

Galéria