KREATIVITÁS - FORMA – ÍZLÉS: A MI ÜGYÜNK

Kortárs tervezők videóüzenetei

10.1-11. COVID-19 vs. design, Kerámia, porcelán, üveg, Formatervezés, Grafika, animáció, fotó, média design, Belsőépítészet, Textil, divat, ékszer, Megnyitó, Online program, Élő bejelentkezés

Kortárs tervezők osztják meg nézeteiket a közgyűjtemények jelentőségéről az Iparművészeti Múzeum felkérésére.

A 2020-as Budapest Design Week-en az Iparművészeti Múzeum más szereplőkhöz hasonlóan szintén online tartalommal csatlakozik a programok sorához. A múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya arra kérte fel a gyűjteményében található tárgyak tervezőit, hogy készítsenek telefonjukkal videóüzenetet, melyben elmondják, miért tartják fontosnak, hogy az általuk tervezett tárgy bekerült az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. A kifejezetten saját telefonnal rögzített, személyes hangvételű videóposztok a Budapest Design Week ideje alatt a múzeum közösségi média felületein, valamint honlapján válnak elérhetővé.

A COVID-19 megjelenésével a múzeumok is kénytelenek voltak bezárni kapuikat, és másként kommunikálni közönségükkel. Az Iparművészeti Múzeum ezzel a sorozatával a karantén idején a sokunk számára ismerős online üzenet formáját választotta arra, hogy a tárgyak mögött álló tervezők gondolatait eljuttassa látogatóihoz.

A felkérésben a múzeum munkatársait az információnak az a körforgása foglalkoztatja, amely a múzeum által a tárgy, annak tervezője és a múzeumi közönség között áramlik. A videósorozatból választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy a mai tervezőket mi izgatja leginkább abban, hogy az általuk tervezett tárgy bekerült egy világhírű közgyűjteménybe.

„A sorozatnak kettős célja van: egyrészt tudatosítani szeretnénk, hogy egy-egy közgyűjtemény alakulása mindannyiunk ügye, minden adófizető magyar állampolgárnak köze van ahhoz, hogy milyen szempontok szerint alakul egy-egy magyar közgyűjtemény, ezért az Iparművészeti Múzeum számára az is fontos, hogy az élő tervezők esetében a látogatók láthassák, kik is állnak a tárgyak mögött. Másrészt az is érdekel minket, hogy a tervezők számára mit jelent mindez, mennyire használják a múzeumot mint médiumot az általuk tervezett dizájn megismertetésére.”

Az Iparművészeti Múzeum célja, hogy egyre szélesebb körben tegye hasznossá és elérhetővé gyűjteményét.

Galéria