Magyar Formatervezési Díj különdíj: AXIS PRO mérőkészülék

Alkotó: Remion Design Kft., megrendelő, gyártó: Losonczi Innovation Kft.

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíjasát, az Axis Pro mérőkészüléket mutatjuk be.

A járműgyártáshoz kapcsolódó alkatrész-előállítás speciális, kivételes pontosságot igénylő munka. Az egyes alkatrészeket jellemzően kézi eszközökkel ellenőrzik, ezek azonban csupán egy-egy méret vizsgálatára alkalmasak. Használatuk bonyolult, a mért adatok adminisztrációja lassú és nehézkes, hiszen egy-egy munkadarab esetén akár 20-30 méretet is rögzíteni kell.

Az újonnan kifejlesztett digitális mérőcellát úgy illesztették a munkafolyamatba, hogy időveszteség nélkül történhessen a minőség ellenőrzése. A szállítószalagba integrált blokkoló állomás a megfelelő ponton megállítja és pozicionálja a munkadarabot. Egy robot megfogja az alkatrészt, egy tisztítóegység segítségével eltávolítja a szennyeződéseket, majd a megfelelő pozícióban behelyezi a mérőcellába, ahol a gyártás ciklusideje alatt elvégzi a szükséges méréseket és kiértékeli az eredményeket. A gép egy másik hitelesített mérőgépen bevizsgált etalonnal kalibrálja magát, és ehhez hasonlítja a gyártott munkadarab méreteit.

Bírálóbizottsági indoklás

A Losonczi Innovation Kft. AXIS PRO mérőkészüléke számítógépes vezérlésű és kiértékelésű tengely jellegű alkatrészek mérésére alkalmas eszköz, amely a járműgyártók előírásainak megfelelően minden egyes alkatrészen az összes méretet ellenőrzi, dokumentálja, a munkadarabról beolvassa és a mérési eredménnyel összekapcsolja az egyedi azonosításra alkalmas QR-kódot, majd visszacsatolást küld a gyártógépnek, amely a kapott értékek alapján elvégzi a szükséges korrekciókat. Az eszköz teljesen automatizált, kézi vagy robotos kiszolgálásra egyaránt alkalmas.

A terméket fejlesztő cég, a Losonczi Innovation Kft. 25 éves múltra visszatekintő magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, amely egyedi forgácsoló szerszámok, szerszámtartók, készülékek, valamint mérőeszközök tervezésével és gyártásával foglalkozik. A magas szakmai minőség mellett a cég nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy arculata, termékeinek formaterve és innovációja is ezt a kiemelkedő kvalitást kommunikálja. Az AXIS PRO készülék formatervezésére a Remion Design Kft.-t kérte fel a megrendelő cég, ez az együttműködés az ipari design kategóriában kimagasló eredményt hozott. A készülék burkolatának és monitortartó karjának formatervén kívül a kezelőszoftver arculatának, az Axis Pro terméknévnek és arculatának kialakítása mellett piktogramok is készültek. Mindezek egységes formában, a designkommunikáció szempontrendszerét figyelembe véve valósultak meg. A tervezés során figyelembe vették a költséghatékony gyártási szempontokat is, ami szintén növeli a mérőberendezés piaci versenyképességét.

Fotó: Remion Design Kft.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.