Magyar Formatervezési Díj különdíj: FRIGO moduláris hűtő

Alkotó: Kispál Márton, egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most az Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíjasát, a Frigo moduláris hűtőt mutatjuk be.

A Frigo moduláris, fertőtlenítő és hűtő hatású termékcsalád újraértelmezte az ételtárolást, és a hagyományos hűtőszekrények funkcióit új formába helyezte át. Tervezése során figyelembe vették az otthonok kialakítását, tanulmányozták az étkezési és tárolási szokások megváltozását, és bátran hozzányúltak a megszokott hűtőszekrényhez, melyet különböző funkciók alapján részekre bontottak. A terv egyik fő erőssége, hogy a fenntarthatóságra törekvés több szinten is megjelenik benne. Egyrészt a fertőtlenítő funkció beépítésével az ételek tovább frissen, illetve eltarthatók, így csökkenthető az élelmiszer-pazarlás. Másrészt a kisebb, funkcionálisan eltérő egységekre bontással az egységek kinyitása után a készülék kevesebb energiát használ fel az újbóli lehűtéshez. Az okosfunkciók beépítésével és az applikáció segítségével pedig egész háztartás szinten kézben tarthatóvá és könnyen menedzselhetővé válik a hűtött ételek tárolása és a bevásárlás. A zsűri számára különösen meggyőző volt, hogy már meglévő technológiák segítségével értelmezték újra a hagyományos hűtőszekrényt és terveztek újszerű moduláris termékcsaládot.

Bírálóbizottsági indoklás

A szabadabb és kötetlenebb életmódnak köszönhetően egy-egy helyiség ma már nem korlátozódik egyetlen funkcióra, így az étkezés, sőt az ételtárolás sem feltétlenül kapcsolódik szorosan a konyhához. Ezekre a megváltozott lakókörülményekre és élethelyzetekre reflektál a Frigo hűtő és fertőtlenítő ételtároló rendszer. A termék három különféle méretben készülhet: a legkisebb változat elsősorban maradékok, gyümölcsök, zöldségek frissen tartására alkalmas, a középső nagy méretű, konyhacentrikus ételek tárolására, míg a legnagyobb a hagyományos hűtőknél megszokott rekeszes felosztást követi. A széria formavilága egyszerre idézi a klasszikus dísztálak jellegzetességeit és a korszerű kisgépek esztétikáját. Belső szerkezetük a háztartási gépeknél megszokott rendszer szerint épül fel, sőt maga a hűtési folyamat is ugyanazt az elvet követi. A hűtés mellett a készülék több technológiát ötvöző sterilizáló funkcióval is rendelkezik. Emellett arra is alkalmas, hogy tizedmásodpercek alatt felismerje a belsejébe helyezett ételeket, melyeket applikációban listázva megkönnyíti a bevásárlást.

Fotó: Kispál Márton

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.