A Magyar Formatervezési Díj nyertese TERV kategóriában: BIROSIGN

Alkotó: Nagy Ádám, megrendelő, gyártó: Birosign Kft.

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Terv kategóriában díjazott Birosignt mutatjuk be.

A biztonságos azonosításnak egyre nagyobb jelentősége van a digitális világban. a PIN-kód, a jelszó, az arckép- vagy a hangalapú azonosítási módszerek azonban könnyen kijátszhatók, hamisíthatók. A Birosign Bíró László világhírű találmányát, a hétköznapi golyóstollat egészíti ki egy további funkcióval egy új technológia segítségével, amely az aláírást nem grafikai jelként, hanem digitalizált mozdulatok sorozatként értelmezi. A rendszer nagy felbontású érzékelőkkel vizsgálja a kéz mikromotoros mozgását, és egy algoritmussal értékeli ki – többek között mérve a gyorsulást és a nyomás erősségét is –, sőt mivel az aláírás idővel változik, képes ezt a folyamatot is követni. Az első alkalommal a felhasználó „betanítja” a tollat, amely így képes „felismerni” és „megjegyezni” az adott aláíróhoz tartozó mozgássor jellegzetességeit. Ezek alapján a rendszer később is beazonosítja őt. A tollal szignált és továbbküldött dokumentumon lévő aláírás hitelessége az időbélyeggel együtt utólag bármikor ellenőrizhető.

Bírálóbizottsági indoklás

Az informatika világát éljük, mára életünk minden területét átszövik a digitális hálózatok. Az online térben való tevékenység azonban veszélyeket rejt magában, melyek bármennyire is virtuálisak, ugyanúgy fenyegethetik mindennapjainkat. Személyes adataink, tevékenységünk biztonsága megköveteli a hitelesítés gyors és megbízható formáit, ám a felhasználó személyének összekapcsolása a virtuális identitással állandó kihívás. Az elektronikus aláírás bevezetése növelte ugyan a biztonságot, de a felhasználó azonosítása továbbra is megoldatlan kérdés maradt. Erre a problémára kínál megoldást a Birosign elektronikus toll, mely egyfelől egy klasszikus íróeszköz, de másfelől az aláírás dinamikus viselkedési jellemzőit elemző és ezzel automatikus felhasználói ellenőrzést nyújtó biztonsági eszköz is egyben. a letisztult és elegáns formaterv alátámasztja a magas szintű technológiai megoldást, összekötve a tradíciót a jövőbe mutató szolgáltatásokkal. A Birosign egy olyan digitális eszköz, mely mindenki számára elérhetővé teszi a legmodernebb megoldások használatát, előképzettségre, tudásra való tekintet nélkül. Közel hozza az új lehetőségeket azok számára is, akik idegenkednek vagy akár félnek a digitális kor új és szokatlan tárgyaitól. A Birosign egy mindenki számára használható, kifinomult megjelenésű és korszerű technológiával rendelkező digitális eszköz.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.


Fotó: Nagy Ádám

Galéria