A Magyar Formatervezési Díj nyertese VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ kategóriában: FIE VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2019 arculat

Alkotók: Explicit Design Studio — Kátay Hunor, Németh Sebestyén, Kovács Szilárd, megrendelő: Magyar Vívó Szövetség

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Vizuális kommunikáció kategóriában díjazott FIE Vívó-világbajnokság 2019 arculatát mutatjuk be.

A nemzetközi sporteseményhez tervezett logórendszernek összetett elvárásoknak kellett megfelelnie. a könnyű azonosíthatóságon túl globálisan is értelmezhető kulturális kódok alkalmazására volt szükség, ugyanakkor különböző méretekben – az alig néhány centiméteres változatoktól kezdve az akár többméteres formátumig – és különböző felületeken, anyagokon egyformán erőteljesnek és felismerhetőnek kellett lennie, mindezt úgy, hogy a megjelenés egységes maradjon. Az átgondolt és gondosan felépített arculat minden kritériumnak megfelel, és könnyen adaptálható a felmerülő igényekhez. a kör motívum mint alapforma egyszerű és hatásos választás, hiszen sorolással, térbelivé építéssel könnyedén komplex rendszerré fejleszthető, ugyanakkor a kör önmagában is számos utalást hordoz, ami jól illeszthető a rendezvényhez. Az arculat nyomtatásban is számos felületen megjelenik, de a különféle digitális eszközökön – telefonon, laptopon, televízióban, kivetítőkön – is ugyanazt a vizuális intenzitást kell nyújtania az érdeklődőknek. Ehhez egy olyan reszponzív rendszert dolgoztak ki a tervezők, amelyben az embléma rugalmasan illeszthető a kívánt felület méretéhez és felbontásához annak érdekében, hogy a legteljesebb felhasználói élményt nyújtsa.

Bírálóbizottsági indoklás

A pályamű összetettségével, alaposan felépített és kidolgozott részleteivel szinte azonnal meggyőzte a bírálóbizottságot. a reszponzív emblémarendszer formai értékeinek megtartásával különböző méretekben és felületeken is nagyon jól használható, illetve könnyen értelmezhető és azonosítható. Az embléma szépen egyszerűsítve és friss megközelítéssel stilizálja a vívómaszkot és egyben utal a világbajnokság struktúrájára. A jelben megjelenő eltérő ellipszisek változatossága és a középen elhelyezkedő kör utal vizuálisan a bajnokká válás folyamatára. Az arculat és a kiegészítő animációk elegánsan, ugyanakkor játékosan reflektálnak az embléma formai elemeire. Az eredményjelző animációk nagyon logikusan és könnyen érthető módon épülnek fel, így segítve a mérkőzések és az eredmények nyomon követését. Összességében nagyon friss vizuális megjelenéssel és újszerű, figyelemfelkeltő mozgó animációkkal rendelkező munka, amely méltó egy világverseny eszmeiségéhez.

Fotó: MTI

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Galéria