A Magyar Formatervezési Díj nyertese DIÁK kategóriában: FOCUS EX böngészőbővítmény

Alkotó: Vatány Szabolcs, egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Diák kategóriában díjazott Focus Ex böngészőbővítményt mutatjuk be.

A digitális szövegolvasást segítő eszköz alapvetően az ADHD-val élők igényeinek figyelembevételével készült. A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) egy idegrendszeri eredetű tünetegyüttes összefoglaló neve, amely számos nehézséget okoz a mindennapi életben. Az egyik legjellemzőbb tünete a figyelem megtartásának nehézsége, különösen szöveg olvasása esetében. A program segít kiszűrni a zavaró tényezőket, tagolja a szöveges tartalmat, valamint testre szabott betűbeállításra cseréli a megcélzott szövegrészletet, ezzel is segítve az erősebb fókuszálást. A tartalom mélyebb megértéséhez így nem gyors, hanem aprólékosan adagolt hozzáférést kínál. A betűtípus nem csupán formai sajátosságaival segíti az olvasót, de újfajta olvasásélményt is nyújt, hiszen egyetlen gombnyomásra interaktívvá válik. A variábilis technológiának köszönhetően nem csupán a betű mérete, de annak szélessége, vastagsága, sőt a fókusz intenzitása is személyre szabható. Emellett a kiválasztott szövegrészlet szavai nagyítószerűen kiemelhetők, ezzel is növelve a tartalom megjegyzésének minőségét.

Bírálóbizottsági indoklás

A digitális szövegolvasást segítő eszköz kifejlesztését hosszú, mélyreható egyéni kutatás előzte meg. Az elsősorban ADHD-s személyeket segítő rendszer megvalósítása rendkívül összetett feladat volt, és a különböző funkciókat is csak szerteágazó kutatások alapján sikerült kidolgozni. a projekt komplexitását bizonyítja, hogy külön, személyre szabható betűtípus is készült a bővítményhez, amely nem csupán formai sajátosságaival segíti a felhasználót, hanem képes interaktívvá is válni. A projekthez kapcsolódó friss és a funkciót szolgáló grafikai felületek, ikonok és prezentációs honlap minimális vizuális eszközökkel irányítják a felhasználót és segítik az értelmezést. A rendkívül sokrétű tervezői szempontrendszert figyelembe vevő pályamunka legfőbb erénye, hogy egy olyan betűformátumot alkalmaz, amelynek alapvetően funkcionális célú kihasználhatóságára még nem sok ötlet született. Meggyőző és dicsérendő, hogy egy technológiai újítás megfelelő alkalmazása a legnagyobb természetességgel be tud épülni vizuális kultúránkba – segítve ezzel a nehézségekkel küzdő felhasználókat.

Fotó: Vatány Szabolcs

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Galéria