A Magyar Formatervezési Díj nyertese TERV kategóriában: LAVOSBALL

Alkotó: Szabolcs János

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Terv kategóriában díjazott Lavosballt mutatjuk be.

A belsőépítészettel és látványtervezéssel is foglalkozó alkotó számára a téri összefüggések értelmezése mindennapi tevékenységének egyik alapvető része. a térlátás és a térbeli gondolkodás fejlesztését szolgálja ez a több mint három és fél év alatt kifejlesztett játék. A LavosBall több szempontból rokon a Rubik-kockával, de nem a Descartes-, hanem a „Leonardo-féle koordináta-rendszerre” épül. Nem három egymásra merőleges, hanem négy egymással 120 fokos szöget bezáró tengely alkotja. Felületén négy tárcsa található, amelyek három azonos méretű és formájú elemből állnak. Ezek pozíciója külön-külön forgatással változtatható. A tárcsák egyik oldalán a meleg, a másikon a hideg színeket találjuk, a cél egy azonos színekre rendezett összeállítás kirakása. Míg azonban a kocka esetében mindig minden oldal látható, itt egyszerre kell a látható és a rejtett belső felületekkel játszani. A feladat megoldásához el kell jutni a tárgy belsejébe is, azaz a tárcsák közepén lévő tengely megnyomásával ki kell fordítani a labdát.

Bírálóbizottsági indoklás

Az átgondolt, minden részletre kiterjedő tervezésnek köszönhetően a LavosBall kortól függetlenül bárki számára szórakoztató és értelmes időtöltést jelent. Olyan térbeli logikai kirakós játék, melynél a színek egymáshoz illesztése, illetve az azonos színű felületek összeállítása a cél. Érdekessége, hogy a négy színes tárcsa – amely együtt gömbformát képez – a középpontok megnyomásával kifordítható, így újabb négy szín jelenik meg. A tervező a játék fejlesztése során a Rubik-kockán kívül tanulmányozta a Hoberman-gömböt, a végtelenített mozgású hexaflex- agont, illetve a rekurzív folyamatokat szemléltető Epimenidész-paradoxont. Mindezek együttes hatása érezhetően jelenik meg az izgalmas téri geometriával rendelkező tárgyon. Lenyűgözően innovatív szerkezete révén a tárcsák forgatása mellett egy második, egyedülállóan dinamikus mozgásra is képes, ami a kifordítás pillanatában, mintegy bűvésztrükként élhető át. Fejleszti a logikai gondolkodást, a térlátást, a színérzékelést, valamint a kéz finommotoros mozgatását. Ugyanakkor képes arra, hogy térből és időből kiemelve a játék önfeledt örömét adja át.

A Rubik-kocka hazájában logikai kirakós játékot tervezni nagy kihívás. Úgy gondoljuk, hogy a LavosBall szellemes megoldásaival, attraktív megjelenésével méltó társa, utódja az 1974-ben alkotott kockának.

Fotó: Bézsenyi Zsolt, Jónás Jácint, Mohai Balázs

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Galéria