A Magyar Formatervezési Díj nyertese TERMÉK kategóriában: ILLAN függőlámpa

Alkotó: Horváth Zsuzsanna, gyártó: Luceplan

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Termék kategóriában díjazott Horváth Zsuzsanna Illan függőlámpáját mutatjuk be.

A kortárs design egyik legizgalmasabb területe a világítótestek tervezése: amellett, hogy a technika legújabb vívmányait reprezentálják, jellemzően többet jelentenek egyszerű fényforrásnál, hiszen a fény segítségével érzelmek, hangulatok megteremtésére és közvetítésére is képesek. Az Illan, ahogyan a neve is sugallja, a pillanat megélésére buzdít. A plasztikus térformálás és a design határán egyensúlyozó függeszték poétikus formában hozza összhangba a megjelenést és a funkciót. A lámpát egyszerre jellemzi a környezettudatos gyártásra való törekvés és a technológiai innováció. Az egyetlen rétegelt lemezből lézerrel kivágott síkforma a térbe lógatva egyfajta kinetikus alakzattá bomlik, miközben kiemeli az alapanyag rugalmasságát, az erezet szépségének látványát, áttetszővé és finom mozgásokra is képessé válik. A fényforrás átgondolt használata, a fa felületéről visszatükröződő meleg fény rendkívül kényelmes, pihentető szórt világítást eredményez. A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyag intelligens alkalmazása különleges, meditatív jellegű tárggyá teszi.

Bírálóbizottsági indoklás

Az Illan függőlámpa kitűnő példája annak, hogy hogyan lehet kis befektetett energia és könnyen elérhető gyártási technológia mellett magas hozzáadott értékkel, sok kísérletezéssel, környezettudatos anyagválasztással és minimális gyártási hulladék képződésével létrehozni egy különleges, látványos, prémium terméket. Példaértékű, ahogy az alkotó a diplomamunkaként született alapötletét az elmúlt években kitartó munkával piacra érett és a piac által visszaigazolt termékké fejlesztette, különféle nemzetközi kiállításokon, szakvásárokon mutatta be a közönségnek, majd nemzetközileg jegyzett gyártót és forgalmazót talált produktumának.

A termék ötlete a tervező lézervágással való kísérleteiből született meg, amihez egy speciális, flexibilis nyírfa rétegelt lemezt használt fel. A koncentrikus körökből álló lemez felfüggesztéskor a gravitációnak köszönhetően izgalmas háromdimenziós alakzatot vesz fel. A jól megválasztott anyag és technológia párosítása eredményeként rugalmas, átlátszó forma jött létre, melyet lágy fuvallat hatására finom, hullámzó mozgás jellemez. A lámpa háromféle méretben érhető el, és energiatakarékos LED-fényforrással működik.

Fotó: Studio 9010, Luceplan

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.Galéria