A Magyar Formatervezési Díj nyertese TERMÉK kategóriában: TILT karfás és karfa nélküli szék

Alkotó: Planbureau – Lakos Dániel, gyártó: Balaton Bútor Kft.

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Termék kategóriában díjazott Lakos Dániel Tilt széksorozatát mutatjuk be.

A nagyipari termelés keretei között is megvalósítható egyediség állandó témája a designerek közötti szakmai gondolkodásnak. Lakos Dániel már több mint tíz éve vizsgálja a természetben megtalálható közel azonos elemek (levelek, vízcseppek) ismétlődésének mibenlétét, illetve megjeleníthetőségüket sorozatgyártott termékek esetén. Kollekciójának alapgondolatát a konferenciákon, éttermekben nagy tömegben elhelyezett székek látványa adta, és az uniformizált összkép helyett a természetben is megfigyelhető apró eltérésekre fókuszált. A finoman ívelt ülőbútorok téglalap alakú támláját kismértékben meghajlította, majd ezt tükrözte. Így háromféle változat jött létre: egy szimmetrikus, egy kissé balra, illetve egy kissé jobbra dőlő variáció, amelyek szigorú sorokba rendezve is olyan érzést keltenek, mintha minden egyes bútor kismértékben ugyan, de különbözne a többitől. A könnyed és filigrán székek ergonómiáját a támla különböző körvonala nem befolyásolja, sőt a sorozat minden szempontból eleget tesz a közületi célú felhasználásra szánt bútoroktól elvárt követelményeknek.

Bírálóbizottsági indoklás

A TILT szék 2018-ban az NKA Iparművészet Kollégiuma alkotói támogatása eredményeként válhatott termékké. A széktervezés egy speciális terület. Az ülőbútorok a hazai gyártókapacitás, fejlesztési lehetőségek, kutatások viszonylag szűk keretei között nagyon lassan tudnak versenyképes termékké válni. A tervező jól döntött, hogy a speciális hajlítottlemez-gyártási múlttal rendelkező Balaton Bútorgyárat választotta a bemintázásra és a sorozatgyártásra. Ha a szék részeit tekintjük: A lábakhoz szervesen csatlakozó, egy elemből készült üléslap és háttámla ergonómiai szempontból kiérlelt vonalvezetésű. Az üléslap tapadása a lábakhoz, a háttámla támasztás nélküli megoldása maximálisan kihasználja a rétegelt lemezben rejlő rugalmas mozgást, de nem teszi bizonytalanná a használhatóságát. Kiváló, példaértékű kialakítású, a hazai és külföldi piacon is versenyképes termék született. A bútoregyüttes bekerült a HFDA Budapest Select kiállításokon való megjelenést segítő programjába. 2019 őszén, a London Design Fairen debütált. Ugyanebben az időben a magyar közönség is megismerhette a Salon Budapest kiállításon a terméket. 2020 januárjában a párizsi Maison et Objet kiállításra is megjelent a bútorkollekció, immár a teljes, kilencdarabos szériával. Idén tavasszal már néhány közületi megrendelést is kapott a gyár – egy szerzetesrend közösségi terébe, illetve egy múzeumba kerülnek az első Tilt székek.

Fotó: Balaton Bútor

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Galéria