A Magyar Formatervezési Díj nyertese TERMÉK kategóriában: ZIGZAG mászófalrendszer

Alkotók: HBH — Erdélyi Tamás, Gara Bernát, Csepregi Szabolcs, megrendelő, Gyártó: H3Hungary Kft.

10.1. Magyar Formatervezési Díj, Olvasnivaló, Megnyitó

Október 1-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. A díjazottak közül most a Termék kategóriában nyertes Zigzag mászófalrendszert mutatjuk be.

A HBH (Hard Body Hang) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályákra és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők, bútorok tervezésére és gyártására szakosodott vállalkozás, amely küldetésének tekinti a mindennapos sportolási lehetőségek biztosítását, elsősorban kültéri parkokban. A ZigZag elnevezésű elemes mászófal a sziklákhoz hasonló geometriájú rendszerek felépítését teszi lehetővé: tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan térbeli, a természetben is előforduló alakzatokhoz hasonló tömbszerű és töredezett forma alakítható ki. Az oldalak dőlésszögétől függően egyszerűbb játszótéri, koordinációs fejlesztő mászókák, vagy összetettebb, áthajlásokkal szabdalt, nehezebben mászható változatok egyaránt könnyedén összeállíthatók. A fogások elrendezése és mennyisége szabadon variálható, a különféle útvonalakat eltérő színek jelölik, így a mászó mindig tudja, milyen nehézségi fokot választ. Az alapanyagok jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, a kész falak biztosítás nélkül is használhatók, az ütéscsillapító burkolat pedig megfelelően tompítja az esést, akár három méter magasságból is.

Bírálóbizottsági indoklás

A ZigZag boulder moduláris mászófalrendszer a köztéri sportpályák eszközrendszereinek gyártására, kivitelezésére fókuszáló HBH (Hard Body Hang) többéves tevékenységének minden tapasztalatát magába sűrítő esszenciális termék. Egy nagyon friss, légies és absztrakt, nagy léptékű építőjátéknak tekinthető, melynek mindemellett nagyon komoly statikai, fizikai igénybevételnek kell ellenállnia. Ez adja zsenialitását: úgy tud egyszerre könnyed és játékos, valamint egyszerűen és pontosan építhető lenni, hogy mindez kimagasló műszaki tartalommal párosul. a rendszer másik nagy értéke a formaalakítás absztrakciója. A HBH mert bátran hozzányúlni a sziklafalak organikus, rendkívül tagolt, bonyolult formáltságához. Geometriailag végiggondolva egy tetra- és oktaéder alapú formarendszert alakítottak ki. Ezek variálásával szinte minden mászóhelyzet modellezhetővé vált, olyan karakteres formavilágot teremtve, mely eredetivé, egyedivé teszi a rendszert. Mindemellett a színhasználat és a kiegészítő elemek formai kialakítása is jól illeszkedik a koncepcióba. A ZigZag boulder világszínvonalú példája annak, hogy a designgondolkodás alapján – a magas színvonalú műszaki tartalommal és kivitelezési kultúrával párosulva – hogyan születhet igényes, értékes termék.

Fotó: Pálmai Gergő – fotó, Erdélyi Tamás – render

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottait bemutató online kiállítás itt tekinthető meg.

Galéria