Rejtett kincsek, szekrénytitkok

Nagyanyáik öröksége - hagyományainkról személyesen

Mit jelent a hagyomány?

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye online pályázatot hirdet egyének, hobbi alkotók, kézművesek, designerek számára, amiben arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy fedezzék fel és ismerjék meg nagyszüleik múltját, tárgykultúráját, ezzel kapcsolatban saját elfeledett hagyományaikat, kézműves örökségünket. A kiírás további célja az újrahasznosítás, gondolkodásmódunk átalakítása, a kézimunkával töltött idő felértékelése.

A felhívásban olyan tárgyakról készült fotókat és történeteket várnak a szervezők, amelyek egyénekhez, családokhoz kapcsolódnak, és a „hagyomány” szóhoz köthetők valamint azt kérik, hogy a tárgyakat modern környezetbe helyezve fotózzák le. A legszebb fotók és a legjobb történetek a Hagyományok Háza Facebook oldalára kerülnek fel.

Díjak:

Egyéni pályázóknak:

  • A beérkezett hagyományos darabból népi iparművészeik segítségével egy mai modern tárgyat készítenek el.

Szakmai pályázóknak:

  • szakmai konzultáció és segítségnyújtás egy hagyományos tárgy újraalkotásában a szakma kiválasztott képviselőivel.

Kapcsolódó programok:

2020. október 2., 16:00-tól

„Kis fekete 2020” online galéria a kis fekete ruhákhoz beérkezett, a magyar népi fejviseletek motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező kiegészítőkből.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/kisfekete2020galeria

2020.október 9. 18:00-tól

Válogatás a Rejtett kincsek pályázatra beküldött anyagokból, online galéria

Együttműködő partnerünk: Kézimunka Akadémia

A KÉZIMUNKA AKADÉMIA - Springer Orsolya és Körtvély Adrienne - a hagyományos népi kézmívesség remekeit ihlető forrásnak tekinti a 21. század tárgykultúrájában. Munkájuk során tapasztalják, hogy a megrendelők hálásak környezetük és ruháik személyessé tételében a míves kézimunkák által. Tevékenységük közös halmaza a craft és fenntartható design világának, ezért fontosnak tartják, hogy a Budapest Design Week-en ezt képviseljék.

A pályázat teljes kiírása 2020. szeptember 25-tól a www.hagyomanyokhaza.hu oldalon látható.

Galéria