Sikeres magyar designvállalkozások nyomában: Julius-K9 Team

02.1. Vállalkozás­fejlesztés, Olvasnivaló

Akár kis kedvencünk által, akár a városban járva-kelve, de szinte biztosan mind találkoztunk már a Julius-K9 Team speciális kutyahámjaival. A cég fejlesztései még akár az USA-ban is szembejöhetnek velünk, ami 1997-ben, a brand megalapításakor talán még merész álomnak tűnhetett.

Sebő “Julius” Gyula azon szerencsések közé tartozik, akinek passziója egyben a munkája is. A Julius-K9® Team alapítója korábban Ausztriában dolgozott kutyatrénerként, ahol egy idő után az a benyomása támadt, hogy hiányoznak a piacról azok az eszközök, amelyek javítják a szolgálati kutyák teljesítményét.

Ezen a gondolaton alapuló vállalkozását 1997-ben indította el feleségével, Bakos Anikóval, akivel azóta is szorosan együttműködve vezeti a céget. Kezdetben szolgálatikutya-felszereléseket és katonai védőfelszereléseket gyártottak, és első innovációjukat, az ún. beszélő kutyahámot szintén a szolgálati kutyák ihlették, melyeket a rendőrségi kutyahámok mintájára cserélhető felirattal láttak el.

A dortmundi Kutya Világkiállításon aratott sikereknek köszönhetően 2003-tól végül a hétköznapi kutyafelszerelések kerültek a gyártás fókuszába, a Julius K9®-Team termékei pedig mára 80 országban elérhetők. Leányvállalataik az Egyesült Államokban, Németországban és Törökországban is fellelhetők, kereskedelmi partnerkapcsolataik pedig behálózzák a világot. A kétfős családi vállalkozás mostanra több mint 400 munkavállalónak biztosít munkahelyet, és további 150 külsős partnerrel dolgozik együtt szorosan. Védjegyeik száma ennél is magasabban, 236-nál jár.

Az eladási számok alapján bátran kijelenthető, hogy a világ jelenleg legnépszerűbb kutyahámja az IDC®Powerhámjuk, amely a városi séták kiegészítője. A vállalat másik jelentős innovációja az IDC®Longwalk hámhoz kifejlesztett, világújdonságnak számító DuoFlex® rendszer. A hám három ponton is aktív: a mellrészen, a vállon és a póráz csatlakozásánál is elasztikus gumiszalaggal rögzített gyűrűk találhatóak, melyek a kutya és a gazda minden mozdulatára reagálnak a pórázon sétáltatás során. A hám használata így még a leghosszabb séták során is kényelmes.

A vállalkozás teljes termékpalettája jelenleg 250 terméket fed le, ebből az egyik legújabb a 2020-ban debütált IDC®Powair nyári hám, amely a klasszikus forma szuperkönnyű, légáteresztő változata, illetve a JK9®Duoplay labda, amely rugalmas anyagának és elasztikus fogójának hála kis- és nagytestű kutyáknak is remek szórakozást nyújt.

Mi sem mutatja jobban a brand töretlen népszerűségét, hogy a magyar vállalat a 2019-es évet több mint 140 000 000 forint nyereséggel zárta. Céljuk, hogy a megrendelések teljesítését finomhangolják, a jövőben pedig még tudományosabb irányból szeretnék megközelíteni a kutyafelszerelések fejlesztését. Ennek folyományaként innovációik az anatómia eredményeire támaszkodnak, azon belül is a mikrorezgések kiküszöbölésére törekszenek, hogy mind a házi kedvencek, mind gazdáik sétaélményét megkönnyítsék. 2021 ugyanakkor a technológiai vívmányok éve lesz a Julius-K9® Team számára, ugyanisidén a tervek szerint bemutatják intelligens kutyahámjukat. A pandémia hatására mindezek mellett a humánerőforrás és az automatizáció közötti egyensúly megteremtésére, valamint az online jelenlét növelésére is törekszenek.

„A befektetéseinkkel nem a több értékesítés a cél, hanem a tervem az, hogy újra történelmet írjunk az innovációinkkal,” jelentette ki Sebő Gyula. Így hát talán az sem meglepő, hogy termékeik újító jellegét többek között már Magyar Termék Nagydíjjal, Design Management Különdíjjal, Red Dot Award-dal, German Design Award-dal és a Magyar Innovációs Nagydíj Kiemelt Elismerésével is jutalmazták.

A Julius-K9® Teamet nemcsak az innovációk iránti fogékonysága, hanem a sokszínűsége is megkülönbözteti a versenytársaitól. Vallják, hogy ahogy mi is az alkalomhoz illően lecseréljük utcai cipőnket egy kirándulásra alkalmasabb párra, ugyanígy a kutyának is érdemes egy célnak megfelelő hámot választani. Az új termékek elkészítésében a kezdetektől magyar designerek és kivitelezők segítik a JK9®-et.

Galéria