Sikeres magyar designvállalkozások nyomában: LumoConcept

02.8. Vállalkozás­fejlesztés, Belsőépítészet, Olvasnivaló

A LumoConcept szó szerint fényt hozott a magyar designba: kisszériás lámpáik üdítők, egyediek, és a funkció hírnökei. Exkluzív világítótesteiket és fényinstallációikat látva ki gondolná, hogy a cég története sufnikörülmények között indult?

Jánosi András építészként kezdte pályáját, ám érdeklődése már az egyetemi évek alatt a lámpákra terelődött. A formavilággal való kísérletezésen túl a világítótestek műszaki megismerése is mozgatta. Tudásvágya a “kézműves” lámpáktól a komplexebb konstrukciók felé sodorta, ám hamar abba a problémába ütközött, hogy egyedi elképzeléseit nehezen tudta kivitelezni a hazai piacon. Ennek nyomán született meg Andrásban a vágy egy, a koncepciótól a gyártáson át a termékig tartó, egyedi minőség megteremtésére.

Az egyfős garázsműhely 2012-ben felvette a LumoConcept nevet, amely a komplex világításdesign kihívásait igyekszik próbára tenni. A vállalkozás mögött mára 12 fős, folyamatosan bővülő csapat áll.

A brand termékkínálatában jelenleg több mint 30 alaptermék szerepel, melyeknek egyenként több tucat egyedi kivitelezési variációja van. A termékek minden alkotóeleme esetében kiválasztható az anyag, a felületkezelés, a szín, illetve speciális esetekben további igények is teljesíthetők. A moduláris termékek és termékcsaládok több variációs lehetőségeket nyújtanak.

A LumoConcept fő piaca Magyarország, de külföldi, elsősorban európai megrendeléseket is rendszeres jelleggel teljesít. Célközönségük a szakmai vásárlók, ugyanakkor a szélesebb közönséget is szeretnék elérni, ezért gyakran vesznek részt szakmai és designkiállításokon.

A LumoConcept-lámpák vonzereje a megrendelőkkel való szoros együttműködésben rejlik. Építészeik és belőépítészeik külön figyelmet fordítanak a vásárló igényeire, közös ölteleteléseken alakítják ki a neki leginkább megfelelő terveket. Az elfogadott koncepcióterveket aztán precíz anyagkutatás, tesztelések, és a prototípusok elkészítése követi, mielőtt a végtermék az ügyfél otthonába vagy irodájába kerül. Sokszorosan bizonyított alapanyagaikat kizárólag Magyarországról szerzik be.

A funkció és az ízlés effajta találkozását 2019-ben a Fény Mestere díjjal is jutalmazták, de a LumoConcept nem áll itt meg: a közeljövőben több nemzetközi szakmai versenyen is szeretné megmérettetni magát.

Galéria