„A kortárs divatnak szüksége van megfelelő akadálymentes öltözékekre” – Interjú Pázmány Lilivel

2021. 07. 07. 12:15 Design Világnap

A Budapest Design Week Diversity címmel nyitotta meg egy napos pop-up kiállítását a Design Világnap alkalmából június 29-én. A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületében megrendezett tárlaton olyan termékeket és kollekciókat mutattak be, amelyek célja a társadalmi érzékenyítés. Ennek apropóján a kiállítás egyik tervezőjével: Pázmány Lilivel, az Unobstructed ruhakollekció készítőjével beszélgettünk.

Mutasd be pár szóban a kiállításon látható kollekciód!

Az Unobstructed kollekció témáját személyes, családi érintettségből kiindulva a mozgáskorlátozottak öltözködési igényei adták. Az 5 outfitből álló farmerkollekció különböző megoldásokat mutat be, amelyek megkönnyítik a kerekesszékkel közlekedő emberek hétköznapjait. Az öltözködést és a mozgást segítő elemek integrálásával funkcióban és esztétikában is kortárs ruhadarabok létrehozása volt a célom. A kollekció új irányt mutat az akadálymentes öltözködés lehetőségeiben és a divatból eddig hiányzó esélyegyenlőség megteremtésében.

Mi adta az ötletet, hogyan fordultál a téma felé?

Az ötletet Édesanyám adta, akit Sclerosis Multiplexszel diagnosztizáltak, így mozgáskorlátozott és kerekesszékkel közlekedik. Észrevettem az öltözködési nehézségeit, ezért terveztem meg számára az első akadálymentes öltözékét pár évvel ezelőtt. Csak aztán lelkesedtem fel és folytattam a kutatást, miután egyértelművé vált számomra, hogy mennyit segít neki egy megfelelő ruhadarab. Ekkor derült ki számomra az is, hogy a probléma nem egyedülálló, hiszen a többségi társadalom számára készült ruhadarabok nem megfelelőek egy mozgáskorlátozott egyén számára. A kortárs divatnak szüksége van megfelelő akadálymentes öltözékekre.

Milyen kilátások elé néz a kollekció, ha a piaci használatra kerül a szó? Hol tart ez a folyamat?

A külföldi piacon egyre több mozgáskorlátozottaknak készülő ruházat jelenik meg, azonban ezek még mindig sokszor csak a használati funkcionalitásra fókuszálnak. A mozgáskorlátozottakkal készített interjúim során Londonban és otthon is azt tapasztaltam, hogy nemcsak funkcionális, hanem divatos öltözékekre is nagyobb szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy esztétikus, mégis akadálymentes kollekciókra van igény, mert mindenki szeretne divatosan öltözködni, függetlenül a fizikai állapotától. Szeretném lehetővé tenni a közeljövőben, hogy bárhonnan előrendelhetőek legyenek a ruhadarabok.

Mit gondolsz, ez az adott kollekciód mennyiben képes érzékenyíteni a társadalmat? Kaptál-e már ezzel kapcsolatban visszajelzést?

Úgy gondolom, hogy a divat az egyik legalkalmasabb platform arra, hogy érzékenyítse a társadalmat. Egy divattervező hangot tud adni számára fontos témáknak és képes beszélgetést kezdeményezni. Az én kollekcióm a divat kommunikatív potenciálját kihasználva hívja fel a figyelmet arra, hogy a mozgáskorlátozottaknak is ugyanúgy joga van a divathoz, ahogy mindenki másnak. A kiállított kollekciónál ezt a vibráló feliratokkal, a karakteres formavilággal és szabásvonalakkal értem el, amelyeket leginkább a funkciójuk definiált. Sok fontos beszélgetést elindított már a kollekció és számos visszajelzés is érkezett már vele kapcsolatban – más divattervezőktől is – hogy tanultak belőle és ez nagyon fontos nekem.

Mi a véleményed a design társadalmi és gazdasági szerepéről, gazdaságösztönző hatásáról? Tervezőként milyen módon veszel részt ebben?

Az előző kérdésnél nagyjából már válaszoltam arra, hogy a design mennyire fontos társadalmi szempontból mint figyelemfelhívó eszköz. Mindemellett véleményem szerint nagyon fontos az ergonómiailag megfelelő design is, amely a praktikus igényeket elégíti ki. Tervezőként a funkcionális, az esztétikai és a kifejező szükségleteket is ugyanannyira figyelembe veszem.

Mik a következő lépések, terveid a kollekcióval?

A kollekciót a kezdetek óta sokat fejlesztettem és további praktikus megoldásokat is dolgoztam ki hozzá, például Londonban, a Central Saint Martins posztgraduális képzésén jegyeztem fel inkluzív ötleteimet. A legújabb projektemben mágneses záródású, “akadálymentes fehérneműket” terveztem, amelyek felsőruházatként is használhatóak több darab rétegzésével. A fehérnemű képes a viselőjét szexivé, erőssé és magabiztossá tenni. Hiszem, hogy a szexualitás a személyiségünk része, és mindenkinek joga van hozzá, hogy vonzónak és magabiztosnak érezze magát abban, amit visel. A projekt célja ráirányítani a figyelmet a mozgáskorlátozott emberek valós igényeire és a berögzült elképzeléseket feloldva a pozitív testképet hirdeti.

Galéria