Augusztusban kurátori tárlatvezetéssel is látogatható a Kiscelli Múzeum nagysikerű kiállítása

2021. 08. 03. 12:36 Hírek

A Kloaka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete című kiállítás már júniustól látogatható a Kiscelli Múzeumban

Mai társadalmunk számára szinte magától értetődő, hogy a csapból folyik a víz vagy, hogy a vécét egy mozdulattal le lehet húzni. Ha viszont jobban belegondolunk ennek a hagyománya nem nyúlik vissza olyan régre, meglehet a higiénia történetében hatalmas lépésnek számított. Ezeket a megoldásokat a föld alatt rejlő, „láthatatlan” csőrendszereknek köszönhetjük, melyek mai napig biztosítják otthonainkban a tiszta vizet és elvezetik a szennyvizet.

Korábban a pestisnek köszönhetően rengeteg új kórokozó jelent meg, melyek újabb és újabb betegségeket, járványokat szültek. A kolera, tüdőbaj, vérhas veszélye többek közt, amiatt csökkent, mert a közhigiénia egyre nagyobb szerepet kapott a mindennapokban.

A Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása higiéniai eszközöket, valamint annak a föld alatti hálózatnak történetét mutatja be, melynek köszönhetően a 20. század elejére már modern városokhoz közelített Budapest. A kiállítás tehát a higiénia felszín felett zajló átalakulása mellett a felszín alatt zajló változásokra, a városi csatornahálózat történetére egyaránt koncentrál, ugyanakkor olyan kultúrtörténeti érdekességeket is felvillant, mint például az ember biológiai működése során keletkezett salakanyagokhoz való viszonyulás irodalmi, filmes vagy éppen képzőművészeti lecsapódásai.

A kiállításban látható archív fényképek, dokumentumok és a csatornázás- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak nagyrésze a múzeum gyűjteményéből származik, többet kimondottan erre a kiállításra gyűjtöttek vagy vásároltak. Emellett több budapesti köz- és magángyűjteménytől (Budapest Főváros Levéltára, Épületgépészeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum) és magánszemélytől is kölcsönöztek tárgyakat, hogy minél tágabb képet tudjanak bemutatni az szervezők.

A kiállítás 2021 június 26. és szeptember 26. között tekinthető meg, kurátorai Molnár Álmos és Perényi Roland.

A tárlatvezetésre két időpontban van lehetőség, melyekhez előzetes regisztráció szükséges. Augusztus 15-i időpontra ezen a linken, míg augusztus 29-re ezen a linken lehet jelentkezni. A program mindkét alkalommal 16 órától kezdődik.

További információ a http://www.kiscellimuzeum.hu/kloaka-kanalis-klozet oldalon található.