Design Világnapja: Idén a diverzitáson a fókusz

2021. 06. 22. 15:33 Hírek

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW) idén a FISE galériájában rendezi meg Design Világnapi programját. Június 29-én pop-up kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket, a 2021-es év központi témája a „Diversity” lesz.

A World Design Organization (WDO) minden évben meghirdeti a Design Világnapját, melyet világszerte június végén ünnepel a designközösség. A WDO által meghirdetett idei téma a diverzitás (Diversity), valamint megvalósulásának elősegítése a design eszközeivel. Programjaink a legprogresszívabb hazai projekteket is bemutatva erre fókuszálnak. Gyere el – gazdagodj új nézőpontokkal!


10:00–18:00
Design másképp – pop-up kiállítás


Az egynapos exkluzív tárlat hazai tervezők munkáin keresztül mutatja be a terméktervezés, diverzitás valamint inkluzivitás kapcsolódását, a design előrevivő szerepét a társadalmi kérdések megoldásában. A kiállításon ismert hazai tervezők és a fiatalabb generáció alkotói legújabb koncepcióikat mutatják be a témában, valamint beszélnek róla kötetlenül – akár személyesen veled is.


10:00–16:00
Budapest Design Week nyílt nap


Részt szeretnél venni a Budapest Design Week 2021-en, de nem tudod, mivel és milyen formában? Láthatóbbá szeretnéd tenni a fesztiválra szervezett programodat? Új közönséget szeretnél a részvételeddel megcélozni? A Budapest Design Week stábja most személyesen áll rendelkezésedre – nincs rossz kérdés!


16:00–17:00
Kerekasztal-beszélgetés


A beszélgetés vezérfonalát az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés adja, melynek célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra épülő, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságon alapuló európai életforma közös megteremtése, mozgalommá fejlesztése. Hogyan valósulhat meg mindez, és hogyan vehetünk részt ennek megteremtésében, akár mikro-, akár makroszinten? A New European Bauhaus hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations magyarországi tagja, a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével történik.

Résztvevők:
Prof. Dr. Bachmann Bálint rektor, egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem
Matheidesz Réka projektiroda-vezető, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Osvárt Judit kurátor, Budapest Design Week
Sebestény Ferenc DLA tanszékvezető-helyettes, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


17:00–18:00
A tervező válaszol

– kötetlen beszélgetési lehetőség a pop-up tárlaton kiállított termékek tervezőivel


Kiállítók:


Hard Body Hang
itthon. – Király Adrienn, Szalai Bálint
Kiss Bence
Lányi Anna Borbála
Miklósi Ádám
MOME segítő pakk
Pázmány Lili
Perceptual Thinkers
Romani Design
Vatány Szabolcs

Háttérinformációk:

A World Industrial Design Day, vagyis a Design Világnapja a World Design Organization (WDO) kezdeményezésére jött létre. Célja az ipari formatervezésről szóló párbeszéd elősegítése, a téma iránti nyitottság növelése és a szakterület sokféleségének bemutatása. A világnap témájának az ötletadója a WDO, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak. Az idei rendezvény fókuszába a diverzitás kerül, a közreműködő designerek és szervezetek munkájuk, a társadalmi sokféleség és az inkluzivitás közötti kapcsolatokat vizsgálják. A budapesti programsorozat együttműködő partnere a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete (FISE), a rendezvénynek pedig a galériájuk ad otthont.

A Design Világnapján több, a társadalom és a design viszonyára reflektáló rendezvényen lehet részt venni. A FISE galériában egynapos, pop-up kiállítás helyezi kontextusba az ipari formatervezés és a diverzitás, inkluzivitás témáit, bemutatva néhány hazai alkotó, stúdió a témában készült munkáit. A kiállítás résztvevői közt lesz a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas művész Lányi Anna Borbála, aki vak és gyengénlátó gyerekeknek készít fejlesztő sporteszközöket. Miklósi Ádám, Red Dot és Magyar Formatervezési Díjas tervező, aki saját készítésű arcpajzsát: a Simple-t mutatja be. Pázmány Lili, aki jelenleg a Central Saint Martins hallgatója, kerekesszékeseknek tervezett ruhakollekcióval érkezik, melyet édesanyja inspirált a tervezésben. Bemutatkozik Szalai Bálint itthon. projektje is, mely a szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományaira támaszkodva, az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja szélesíteni, a tárgyak, a helyi értékeket és a szaktudást vegyítve a kortárs design eszközeivel. Kiss Bence olyan kártyajátékokat mutat be, amelyeket a jelnyelv elsajátításának segítésre álmodott meg. Vatány Szabolcs 2020-ban Magyar Formatervezési Díjas Focus Ex digitális szövegolvasást segítő újítása is jelen lesz, ami elsősorban az ADHD-val diagnosztizáltakat segíti. A Romani Design egyedi kézműves technológiával készült design táskáit is meg lehet tekinteni, amelyek képi világa impresszionista festményeket idéz. A kiállított tárgyak közt jelen lesznek a Perceptual Thinkers divat termékei is, amelyek az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkoznak.

Az eseménysor központi eleme egy kerekasztal-beszélgetés lesz, ami a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezéshez kapcsolódik, melynek célja élhető, befogadó, minőségi élményekre, esztétikai standardokra épülő és mindenki számára megfizethető, fenntartható, a körkörös gazdaságot alapul vevő európai életforma közös létrehozása. Origójában a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy jobb, ellenállóbb Európa építése, a European Green Deal leképezése és az egész társadalom aktivitásra buzdítása áll. A New European Bauhaus hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations (BEDA) magyarországi tagja, az MFT közreműködésével történik.


A rendezvény finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Facebook-esemény itt!

Galéria