Hamisítás a műtárgypiacon

2021. 06. 14. 16:55 Hírek

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei programja a Műtárgyak Éjszakáján a legújabb műtárgyhamisításokról és a jelenség ellen irányuló harc eszközeiről fog szólni

Idén is készül a Műtárgyak Éjszakája programra a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). Az elmúlt évtized nagy műtárgy-hamisítási eseteiről és azok tanulságairól Emőd Péter művészeti újságíró tart előadást Tudunk-e más kárán tanulni címmel június 18-án 16.00 órától a Jászai Mari téri Kubik Coworking-ben. A program online is elérhető a regisztrálók számára.

A HENT másik programja a Hogyan készült a műtárgy címet viselő előadássorozat. A Szépművészeti Múzeum három festmény restaurátora, Gőgös Ágota DLA, Horváth Mátyás és Kovács Krisztián összekapcsolódó kutatási területeit mutatja be a közönségnek. Ezek a törekvések – eredmények új megközelítési irányokat jelenthetnek az eredetiség vagy hamis jelleg megállapításának eszközrendszerében is. A restaurátort a tanulmányai során megszerzett tudása képessé teszi arra, hogy a felszín mögé lásson és olyan helyekről is információt gyűjtsön, amelyekhez más szakterület kutatói nem férhetnek hozzá. A műtárgyak károsodásainak feltérképezésén és dokumentálásán túl, a restaurátor további feladata megvizsgálni, melyek azok az eszközök, kutatási módszerek, amelyek eredményesen alkalmazhatóak a műtárgyak egyedi azonosító jegyeinek feltérképezésében. Ezek az adatok és vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak az egyes művészek életművét, annak korszakait jellemző sajátosságok feltárásához.

A Hogyan készül a műtárgy című előadássorozat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, mint a Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt támogatója és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) együttműködésében valósul meg.

Időpont: 2021. június 18. 13.00 óra.

Az előadásokat követően külön programként az OMRRK Szabolcs utcai, korszerű új intézményének bemutatásán vehetnek részt a regisztrált vendégek 15.00 órától. A részvétel feltétele a Műtárgyak Éjszakájára vásárolt bérlet, a programra való regisztráció, valamint a védettségi igazolvány bemutatása a helyszínen.

A Műtárgyak Éjszakáján a HENT programjai mellett egyébként számos iparművészeti és design vonatkozású eseményre is sor kerül, így például filmvetítést szervez a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a kortárs magyar üvegművészet kerül terítékre a Kiskép Galériában, az Óbudai Múzeum pedig Hüttl Tivadar porcelán készleteit mutatja be

További információ a Műtárgyak Éjszakája weboldalán!