Így zajlott a Design Világnap

2021. 06. 30. 09:50 Hírek

Június 29-én a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) galériájában rendezte meg a Design Világnapi programját a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW). Az idei év központi témája a diverzitás volt.

Délelőtt 10-től a “Design Másképp” című pop-up kiállítással várták az érdeklődőket. A tárlaton a munkáikkal részt vettek a Hard Body Hang, Király Adrienn és Szalai Bálint (itthon. project), Kiss Bence, Lányi Anna Borbála, Miklósi Ádám, a MOME segítő pakk csapata, Pázmány Lili, a Perceptual Thinkers, Romani Design és Vatány Szabolcs. Délután 16 óráig a Budapest Design Week stábja is rendelkezésre állt, hogy megválaszolja az idei fesztivállal kapcsolatos kérdéseket.

16 órától kerekasztal-beszélgetés rendeztek, ahol Bachmann Bálint DLA a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT tag, Dávida Eszter építész, urbanista, a KÉK Kortárs Építészeti Központ projektvezetője, a NEB kerekasztal nagykövet-tagja, Matheidesz Réka a MOME Európai Pályázati igazgatója, Osvárt Judit a Budapest Design Week kurátora, MFT tag, Sebestény Ferenc DLA építész, tárgy- és környezettervező, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke, a BME tanszékvezető-helyettese és Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, a Semmelweis Egyetem intézetigazgatója, főiskolai docens az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által életre hívott New European Bauhaus-ról és annak friss kezdeméyezéséről beszélgettek, amelynek célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. A résztvevők rávilágítottak arra, hogy milyen sok lehetőség van ebben az új alulról szerveződő kezdeményezésben, amelyre korábban még nem volt példa, azt is kiemelték, hogy nem csak szakmabeliek, hanem bárki adhat be javaslatokat. Az MFT már be is nyújtotta a saját ötletét, amely úszó design műhelyek kialakítását indítványozza. A beszélgetést Fazekas Ildikó, design és művészetmanager moderálta. A program után kötetlenül lehetett beszélgetni a pop-up tárlaton kiállított termékek tervezőivel.

A rendezvényt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozásában a Magyar Formatervezési Tanács szervezte. Fotók: Mohai Balázs

Galéria