Körforgásban: Dechem Studio

2021. 05. 05. 14:40 Hírek

Javában tart az Iparművészeti Múzeum központi épületének felújítása – szerencsére a múzeum munkatársai gondoskodnak arról, hogy ez idő alatt se maradjunk formatervezés nélkül!

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára. A sorozat keretében a múzeum arra kér fel kortárs dizájnereket, hogy miután megismerkedtek az intézmény nemzetközi színtéren is páratlanul gazdag gyűjteményével, válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot, ami munkájukat inspirálja, és arra reflektálva hozzanak létre egy saját alkotást. Az ily módon megszületett műtárgy maga is a gyűjtemény részévé válik, mely további kiállítási relációk létrehozására nyújt lehetőséget.

A kiállításnak legalább olyan fontos része a dizájnt mint gondolkodási folyamatot bemutató film, melyen keresztül a látogatók végigkövethetik, hogyan született meg az a mára már a múzeum műtárgyállományának részét képező darab, mint maga a minitárlat.

A sorozat negyedik meghívottja a kortárs cseh üvegművészet legelismertebb képviselői közé tartozó prágai Dechem Studio, melynek tagjai egy egyedi kötésű könyvet választottak ki a múzeum művészi könyvgyűjteményéből: Flaubert Madame Bovaryját. Az eredetileg 1930-ban Párizsban kiadott kötethez Grill Károly könyvkiadó vállalata készített márványozott papírelőzék használatával egyedi kötést. A Dechem Studio tervezői munkájukkal reflektálnak a könyv küllemére és tartalmára is: egy, a márványozott papír mintázatához nagyon hasonló jegyeket magán viselő üveg felhasználásával készítették el az új tárgyat, mely nem más, mint egy egyedi kivitelezésű tükör.

Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője

Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai
A kiállítás május 4. – június 6. között látható.

Részletek itt!