Megnyílt a Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás

2021. 08. 02. 12:34 Hírek

Eredetileg 2020 tavaszán nyitotta volna meg kapuit a közönség számára a Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás, mely végül a járványhelyzet miatt most valósult meg. Az alkotások állásfoglalások és közvetlen reakciók napjaink égető globális kérdéseire. A látogatókat 2021. július 14. és szeptember 5. között várják.

A kiállítás célja, hogy rámutasson, milyen környezetterhelő és kizsákmányoló gyakorlatok vezettek a jelenleg kialakult globális környezeti, gazdasági és társadalmi problémákhoz. A másik fő célkitűzése, hogy szélesebb platformot biztosítson a fenntarthatóság irányába mutató, életmód-alternatívákat felvető művészeti pozíciók számára.

Világunk működésének jelenlegi logikája, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer és a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szült, a hozzájuk kapcsolódó szemléletmód pedig válságban van. Már a 2012-es Budapest Design Week is „Élj lassabban!” címmel valósult meg.

A slow forradalom kezdetei a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza, kezdetben a gyorséttermek elleni tiltakozásban nyilvánult meg, és az egészséges, helyi alapanyagokból készült, minőségi étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Carlo Petrini gasztronómus kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és számos területen hódít a munkától az utazáson és a dizájnon át a médiafogyasztásig. A kiállítás ugyanakkor nem a manapság virágkorukat élő „slow living” mozgalmakból indul ki, amelyek egy része újabb eladható termékeket és szolgáltatásokat kínál. Sokkal inkább olyan alternatív gyakorlatokat, hétköznapi „forradalmakat”, szelíd vagy épp radikális megközelítéseket vonultat fel, amelyek megkérdőjelezik a fennálló növekedés- és profitorientált rendszert, kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, vagy épp a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek. A széles műfaji spektrumot átfogó alkotások egy része kritikai állásfoglalás, mások a jövő kihívásaira kínálnak utópikus modelleket, némelyek pedig művészetfogyasztási szokásaink, érzékelési és befogadási rutinjaink megváltoztatására késztetnek.

A kurátorok Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória és Üveges Krisztina voltak.

A kiállítás alatt számos eseményre kerül sor a múzeumban és a város határain kívül a művészek közreműködésével, részvételi szempontú, tudásmegosztáson alapuló programok formájában, melyekről a múzeum weboldalán és közösségi média oldalain található bővebb információ.