Megnyílt az Országos Kerámiaművészeti Biennálé Pécsett

2021. 06. 01. 12:15 Hírek

Idén május 22. és július 18. között, Pécsett rendezik meg az Országos Kerámiaművészeti Biennálét. A kiállításon 97 művész mintegy 160 munkáját értékelte a zsűri.

A Pécsi Galériák számára fontos a nagy múltú pécsi képző- és iparművészeti események folytatása, így különösen nagy örömmel ad otthont az Országos Kerámia Biennálé megrendezésének.

A Biennále az utóbbi négy év kerámia és porcelán művészetének eredményeit mutatja be, a legutóbbi quadriennáléra 2017-ben került sor. A május 22-én tartott kiállításmegnyitón kihirdették az idei év díjazottait is.

Az első három helyen sorrendben Kontor Enikő, Néma Júlia és Zakar József végeztek. A diák kategória nyertese Sinkovits Zsuzsanna volt, az elismerő oklevelet Dályay Virág kapta. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját Simon Zsolt József nyerte el. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját Husz Ágnes érdemelte ki. A Barabás Lajos és Zsdrál Márkó által felajánlott műgyűjtői díjat Füzesi Zsuzsa kapta, elismerő oklevélben Ruzicska Tünde és Szabó Ádám Csaba részesültek.

A zsűri tagjai Prof. Fusz György DLA keramikusművész, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész, Kemény Péter Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, egyetemi adjunktus, Novák Piroska designteoretikus, Strohner Márton keramikusművész, designer, a KKMM-Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője, Tóth Lajos az Interkerám Kft. ügyvezetője és Nagy András osztályvezető, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeulógusa voltak.

A kiállítás társrendezői a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány (KKA) és a KKMM- Nemzetközi Kerámia Stúdió, a Zsolnay Örökségkezelő - Pécsi Galériákkal, a Janus Pannonius Múzeum és a PTE Művészeti Kara voltak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

forrás: a rendezvény facebook eseménye, részletek itt >>