Újabb design-dialógussal folytatódik a Körforgásban kiállítás-sorozat

2021. 09. 20. 17:48 Hírek

Szeptember 24-én nyílik meg a Körfogásban: Romani Design című kiállítás a Ráth György-villában.

A világ első roma divatstúdióját alapító testvérpár, Varga Erika és Helena küldetése: a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését. Dizájntermékeikkel az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba. Ahogy a Körforgásban-projekt korábbi részeinél, itt is a múzeum gyűjteményéből választottak az alkotók műtárgyat, amely inspirálja őket egy újabb dizájntárgy (vagy -tárgyak) létrehozására – ez alkalommal hat női öltözék készült. Mivel a közös munkát a tervezők hit- és családi élete nagyban befolyásolta, az alkotók Horváth Judit kurátorral együtt részt vesznek a csatkai búcsún, ahol a hagyomány szerint a roma hívek adományként díszruhát varratnak a Mária-kegyszoborra, és óránként át is öltöztetik. A tervezők ugyanis – a múzeum felkérésére – készítettek egy öltözéket a csatkai Mária-szoborra is, amely így nem fizikailag kerül a múzeum gyűjteménybe, hanem csak a hozzá kapcsolódó projekt folyamata, története marad Budapesten.

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, akikkel Múzeum szoros kapcsolatot ápol már alapításuk óta. Autentikus népviseletet helyeznek kortárs kontextusba minőségi, kézműves dizájntermékeikkel. A Múzeumban tartották első önálló divatbemutatójukat is 2011-ben, Divattal az elfogadásért címmel, majd később 2017-ben két teljes női és egy férfi ruházatból álló kollekcióját is beválogatta gyűjteményébe. Idén pedig részt vesznek a Budapest Design Week programjában.

A Körforgásban: Romani Design az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában rendezett időszaki kiállítás-sorozat ötödik része. Kurátora Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője, valamint társkurátorok Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai.

További részletek a múzeum weboldalán.

Galéria