Az elmúlt másfél év gyökeres változást hozott sokak életében. Számos alternatív megoldás született a túlélésére, amiből az új kezdettel akár jobb is létrejöhet, mint azelőtt bármikor.

A Fonciére Art and Design Studios is egy ilyen átalakulás eredménye. A kiindulópont a helyszín, a korábban irodaként funkcionáló, az Andrássy út egy csendes belső udvarában lévő ingatlan, melyet művészek vettek birtokukba, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása inspiráló közeget teremt számukra. Ezzel a hely új funkciót kapott, lehetőséget teremtve a képző- és iparművészetek diffúziójára, az alkotóközösség pedig az együttes erőre alapozva építgeti és működteti ezt a megjelenési felületet.

Mindegyik műhelyben a művészetek különböző területeivel foglalkoznak, de a közös nevező a minőség és a karakter. A társadalmi jelenségek, a mostani posztapokaliptikus fellélegzés, a fenntarthatóság és az indusztriális áramlat egyaránt inspirációul szolgál mindannyiuk számára.

A csoport tagjai: Dénes Petra kiegészítőtervező, Kecskés Orsolya ékszertervező, Schuller Mária divat- és textiltervező, Uzsaly Márton festőművész és Varga Flóra divat- és textiltervező.

A stúdiókon kívül bemutatótermet is létrehoztak, amely a közösségi alkotótér megálmodójának, Hertzka Andrásnak régi vágya volt. A Budapest Design Week remek alkalom számukra, hogy a nagyközönség előtt is bemutatkozzanak és ünnepélyesen megnyissák ezt az új összművészeti teret.

A programsorozat fő eseménye az október 9-i, szombati megnyitó, melyre szeretettel várják az érdeklődőket, október 11-étől pedig betekintést engednek a műhelymunkába is: a Budapest Design Week végéig lehetőség nyílik műterem-látogatásra.

Galéria