A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács alelnöke válaszolt.

Mi a kedvenc tárgya?

Kedvenc tárgyam Alvar Aalto ’Aalto’ vázája. Alvar Aalto 1936-ban a Karhula – Iittala Üveggyár pályázatát azzal az utóbb ikonikussá lett vázatervvel nyerte meg, amelynek szeszélyesen kanyargó peremvonala klasszikus jellé vált. A finn tóvidéket megidéző kalligrafikus szimbólum a világhírű építész-formatervező sajátos névjegye: a táguló kúppalást redői a váza kontúrjában éppúgy a hullámot idézik meg, miként azt saját családnevének jelentése is teszi.

Miért tartja „jó” tárgynak?

A máig szájjal fúvott üvegtárgyak méret- és színválasztéka a természetközeli életérzést és a gazdag funkcióteljesítést szolgálja. Számomra a művészet és a mesterség egybeforottsága kivételes erővel és finomsággal nyilvánul meg akár a könyvespolcunk tetején áttetsző zöldben pompázó nagyobb, vagy az asztalomon írószerek csokrát mályvabarnán ölelő kisebb darabomban. A kő, fa, fém és üveg négyeséből az időt megállítani képes „folyadék” a fehérizzásig hevítve olyan formálható matéria, amelynek törékeny állandósága a személyes kincsképzés és az óvott birtoklás tárgyává avatja azt. Ipari sorozat- gyártásra való alkalmassága ugyanakkor sokunkat tesz tág értelemben gazdaggá…

Mi a tárgy története, hogyan jutott Önhöz?

E tárgyaim becsét emeli, hogy külön-külön alkalmak során Helsinkiben jártamban „választottuk egymást”, miként ez Tapio Wirkkala üveg és bronz madaraival is történt.

Mit gondol, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvence?

A designtudatos szemlélet a mérnöki hivatásom és a műértői törekvéseim kalauza kora eszmélésemtől. Nagyapám fanyelű vörösréz kávéfindzsája, első tanzániai vulkántufa pipafejem, az „ultra vékony” óratokok iránti vonzalom rendre a kézműipari gyökerek éltette ipari gyártás, a formaérzékenység és tartós használati érték felé terelt. Harmadik évtizede szolgál az a mini HiFi-torony, amelynek térfogata mindössze az első magyar műhold, a Masat-1 egy literes kubusának tízszerese…


Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács alelnöke

Galéria