A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Adamik Luca modell, design- és művészettörténész válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad és miért?

A tárgyak szerelmese és gyűjtője vagyok. Ennek a vonzalomnak a módszeres megértését és szakmai alapokra helyezését akartam elmélyíteni azzal, hogy a MOME-n a design- és művészetelmélet alapképzés után designelmélet MA-n folytattam a tanulmányaim. Az elmúlt 10 évben a modell munkámnak köszönhetően sokat éltem külföldön más-más országokban, és az otthonomban lévő tárgyak nemcsak az esztétikai és funkcionális preferenciáimnak felelnek meg, hanem a múltamban az utazásaimhoz és ideiglenes lakóhelyeimhez köthető emlékhordozók is. Nagyon erősen kötődöm érzelmileg az engem körülvevő tárgyakhoz, tehát nehéz a választás. Így visszamegyek a kezdetekhez és a kedvenc tárgyamként életem első tudatosan vásárolt bútordarabját választom, egy Breuer Marcel Wassily Chair replikát.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?


Tizenkilenc éves lehettem (már a MOME BA képzésre jártam) mikor elkezdtem modellként egyre többet dolgozni és utazni, és az egyik első fizetésemből ezt a széket vásároltam meg magamnak. Még nem volt saját otthonom ekkor, ezért évekig az akkori barátom lakásában várt rám. Négy évvel később, 23 éves koromban költözött be végül a saját lakásomba, a többi olyan bútorral egyetemben, amiket az álomotthonomhoz gyűjtöttem. Ez a Breuer szék azóta is a jelképe annak, hogy önállóan elkezdtem kiépíteni azt a tárgyi környezetet, amelynek minden egyes darabja önazonos velem és azokkal az értékekkel, amiket fontosnak tartok a designkultúrában.

Miért tartod jó tárgynak?


A Wassily Chair nem véletlenül egy designtörténeti klasszikus. Funkcionális szempontból a csőváznak köszönhetően nagy mérete ellenére könnyű bútor, könnyen mozgatható az élettérben és nagyon kényelmes. Esztétikai szempontból is kiemelkedő darab, a krómozott vázszerkezet konstruktivista geometriája és szellőssége, melyen a bőr téglalap ülő- és támasztófelületek kifeszülnek, rajzolatszerűen jelenik meg a térben és minden nézetből izgalmas látványt nyújt.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?


Kis méretű lakásom van, amibe tudatosan választottam modernista csőbútorokat, így a tárgyak nem nyomják el a teret és a kis alapterület ellenére szellősnek hat az enteriőr. Az épület maga is 1934-ben, a modernizmus szellemiségében épült, így az ehhez a korszakhoz illeszkedő bútorok és lámpatestek kerültek a lakótérbe is. A Breuer Marcell által tervezett Wassily székben az izgalmas forma találkozik egy általam kedvelt és vállalt szellemi és tervezői ideológiával. Praktikusan teljesíti be funkcióját és fontos emocionális töltete is van, a tárgyhoz köthető személyes emlékeim miatt. Minden szempont egyesül benne, ami számomra egy jó designtárgyat jellemez.

Adamik Luca modell, design- és művészettörténész

Fotó: Budapest Central Europan Fashion Week

Galéria