A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója válaszolt.

Mi a kedvenc tárgya?

Az én kedvenc tárgyam egy antik penna- és tintatartó, amely egy márványlapon fekvő bronz oroszlán családot és két levelibékát ábrázol. Egy nagyon kedves, generációkon átívelő személyes történet fűz ehhez a tárgyhoz, ezért nemcsak egyedisége és antik mivolta miatt áll közel a szívemhez, hanem azokért az értékekért is, amiket megtestesít. Ez egy igazi szerencsehozó „talizmán” az életemben, amit családi relikviaként őrzök. A mindennapokban az íróasztalom ékes dísze, amire, ha ránézek, eszembe jutnak a gyökereim és azok az emberek, akiknek nagyon sok mindent köszönhetek.

Miért tartja „jó” tárgynak?

Többek között a tintatartón található két levelibéka a szülővárosomhoz, Szolnokhoz köthető élményeimet is előcsalogatja. Kislányként nagy kedvencem volt a Tisza-part egyik parkjában lévő szökőkút, amit levelibéka szobrok díszítenek, ezért a helyiek csak „Békás szökőkútként” emlegetik. Ezentúl számomra ez a tárgy egyszerre több dolgot is jelent és egy fél évszázados történetet mesél el. Eszembe juttatja a családot, az odafigyelést, a tradíciókat és a folytonosságot – mindazt a sok szép emléket, amiben részem lehetett.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Önhöz?

A nagypapám 1963-ban kapta egy közeli barátjától ajándékként, amikor Szlovákia külhoni részéről Magyarországra költözött. Ezzel kívánt szerencsét a család új életéhez. Nagypapám nagy becsben tartotta az ajándékot, sokáig a háziorvosi rendelőjét díszítette, majd a családi házba költöztette. Már gyermekként is csodáltam a csillogó márványon látható bronz állatokat, így nagy öröm volt, amikor az ereklye tovább vándorolt az édesapámhoz, hogy a vállalkozása indulásakor az ő döntéseit is a szerencse kísérje. Nagyon megtisztelő volt számomra az a pillanat, amikor édesapám végül nekem nyújtotta át a gondviselő oroszláncsaládot, hogy a család legrégebbi tradíciójával engem tisztelt meg. Nem kérdés, hogy jómagam is folytatni fogom ezt a hagyományt. Mindenképp szeretném majd továbbadni a gyermekeimnek egy fontos esemény során. Bár a nagypapám már nincs közöttünk, a tárgy életben tartja a családi örökséget és az emlékeket, ami miatt felbecsülhetetlen értéket képvisel számomra ez a darab.

Mit gondol, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvence?

A bronz penna- és tintatartót a vendégeink is nagy érdeklődéssel fogadják, mivel a kortárs magyar designmárkák termékei között, még inkább szembetűnő ez az igazi antik különlegesség. Ez a tárgy tökéletesen ötvözi a funkcionalitást és a szépséget, ezáltal eklektikus hatást kölcsönöz az irodámnak. A modern környezetben azért is izgalmas jelenség, mert az antik darab a modern laptop mellett szavak nélkül is sokat mond a világ fejlődéséről – megmutatja, hogy honnan-hová tartunk és milyen nagy utat járunk be az idő múlásával. A technológia folyamatosan formálja az életünket és a körülöttünk lévő teret, melyben kiemelkedő szerepe van a designnak. Ez a tárgy számomra ezt a folyamatot szimbolizálja és a folyamatos fejlődésre ösztönöz.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója


A Magyar Divat & Design Ügynökség által szervezett, Budapest Design Week-en megvalósuló programokat itt találod!

Galéria