A Fiatal Iparművészek Stúdiója 1982-ben jött létre azzal a céllal, hogy a pályakezdő dizájnerek és iparművészek egymást támogatva minél több információhoz juthassanak karrierjük elindítása és szakmai kapcsolataik megalapozása érdekében. A stúdió jelenleg 300-nál több tagot számlál, a Parlament közelében működő 60 négyzetméteres galériatér nagyjából 25 éve segíti a tagok bemutatkozását – legyen szó egyéni vagy csoportos kiállításokról, nemzetközi eseményekről vagy iparművészeti fókuszú vásárokról.

A közhasznú egyesület működését egy tíz vezetőségi tagból álló szakmai csapat irányítja – ugyanez a mindenkori egyesület dönt arról, hogy kik csatlakozhatnak újonnan a FISE tagjai közé. A FISE, annak ellenére, hogy leginkább a pályakezdő alkotók tevékenységére fókuszál, örök tagsággal működik, ami azt jelenti, hogy aki egyszer taggá vált, az egész életében tag maradhat, nincsenek életkori kötöttségek. A FISE Galéria kiállítótere mellett egy prezentációkra alkalmas térrel és négy műteremmel működik. A Galéria évente nagyjából 18 kiállításnak ad otthont, de láthatunk itt FISE ESTEK előadásokat, a - FISE tagok által működtetett - Ékszerek Éjszakája programjait, jótékonysági célú aukciót, könyvbemutatókat, a frissen felvett tagok bemutatkozóit és kortárs kerámiákat felvonultató tárlatot is, hogy csak néhányat említsünk.

fotók: FISE

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára. Tekintettel arra, hogy a Budapest Design Week 2020 eseménysorozat idei fő témája a fenntarthatóság, a térkép az idei évben első alkalommal nem kerül nyomtatott formában forgalomba, és csak online változatban érhető el.

Galéria