Az elmúlt években rehabilitálni kezdett nyolcadik kerületben egyre izgalmasabb éttermek, ruhaboltok és kávézók nyílnak. Ezek egyike az ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortársművészeti galéria, ahol hazai és régiós, magyar és angol nyelvű könyveket, zineket, kiállítási katalógusokat, művészkönyveket, photobookokat és művészetelméleti kiadványok között keresgélhetünk.

Az utcaszint alatti bolt, ami idén tavasszal kibővült – ennek köszönhetően kínálata még színesebbé vált – a hazai független kiadásban megjelenő kötetek és zinek, valamint itthoni gondozásban megjelenő művészeti kiadványok igazi mekkája. Az ISBN könyv+galériában a bolt mellett egy szuper, white cube-okat meghazudtoló kiállítótér is működik, így az üzlet kortárs képzőművészeti kiállítási programot is visz. A ISBN könyv+galéria koordinátora és művészeti vezetője Istvánkó Bea, művészettörténész és kurátor, aki korábban az FKSE-ben vállalt nagyobb szerepet, mielőtt 2017-ben megnyitotta saját helyét. A hely központi célkitűzése, hogy hathatósan támogassa a magyar független kiadókat, többek között azzal, hogy kiadványaikat hozzáférhetővé tegye vásárlói számára. Az ISBN könyv+galériában minden képzőművészeti-kiadvány junkie megtalálja számításait, a legfrissebb, a régióban – és azon kívül – megjelent angol nyelvű kiadványok is gyorsan befutnak a Víg utcai üzletbe. A kiállítások és könyvesbolt üzemeltetés mellett az ISBN extra programokat, így a művészeti kiadványokkal és időszaki kiállításaikkal kapcsolatos szakmai programokat és eseményeket is szervez.

fotók: ISBN könyv+galéria

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára. Tekintettel arra, hogy a Budapest Design Week 2020 eseménysorozat idei fő témája a fenntarthatóság, a térkép az idei évben első alkalommal nem kerül nyomtatott formában forgalomba, és csak online változatban érhető el.

Galéria