A pezsgő kulturális élet központjában, a Bartók Béla úton találjuk a Kortárs Építészeti Központ, avagy a KÉK néhány éve elfoglalt bázisát, amely nélkül mára nehezen képzeljük el a kortárs hazai építészeti szcénát.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, a Kortárs Építszeti Központ nélkül kevesebb lenne a hazai építész szakma. A civil szervezet a Gellért tér közelében, mintegy 180 négyzetméteren elterülő helyiséget tudhat magáénak 2015 óta, ám szakmai eseményeivel és urbanisztikai tematikájú programjaikkal már korábban is találkozhatott a közönség, hiszen 2006 óta számos egyedülálló kezdeményezést indított el.

A KÉK igazi menedékhely az építészek számára, ahol nemcsak hiánypótló ötletek és tervrajzok születnek meg, hanem olyan országra, sőt világraszóló események is, mint a Budapesti Építészeti Filmnapok vagy a Budapest100, amely nemrég átvehette a Jövő Városáért díjat és az ICOMOS Példaadó Műemlékgondozásért díját.

A helyszínen ugyanakkor tematikus kiállítások, workshopok, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések és előadások valamelyikébe is belefuthatunk, amelyeken a hazai építész szcéna kiemelkedő képviselőivel is találkozhatunk. A napközben számos szakterület kreatívjait befogadó közösségi iroda időről időre száz főt befogadni képes rendezvényteremmé alakul, ahol az izgalmas szakmai eszmecserék, konferenciák mellett kiállításokat vagy filmeket is láthatunk.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára.

Galéria