A hetedik kerületben a gombamód szaporodó éttermek és pubok mellett vannak igazi ősboltok, ilyen a Klauzál tér 1 cím alatt működő dizájner bolt is. Az üzletben kortárs magyar tervezők egyedi ruháit, táskáit, cipőit, ékszereit, kiegészítőit és tárgyait szerezhetjük be – sőt, a nézelődés fáradalmait kipihenve még kávét is ihatunk.

Korábban a LAONI márka által működtetett la STORE működött ugyanezen a helyszínen, a belváros folyamatosan fejlődő, turisták által kifejezetten kedvelt részén. Akkor a bolt a márka képviselete mellett pop-up jelleggel évente többször a fiatal, pályakezdő vagy feltörekvő tervezők újabb csapatának vagy saját showroommal nem rendelkező friss, divattal és dizájnnal kapcsolatos vállalkozásoknak adott lehetőséget a bemutatkozásra.

A Klauzál 1 ma már fix kínálattal működik – a LAONI egyedi tervezésű bőr táskái és a WYHOYS organikus kötött ruhái mellett, közel harminc hazai tervező darabjait nézegethetjük meg az elegáns belső terű boltban egy finom fekete mellett.

Ha betérünk a Klauzál téri üzletbe, mostanában többek között az Alpa gloves csoda puha bőrkesztyűi, a Bibeton beszédes márkanevű beton ékszerei, a Dyan letisztult formavilágú cipői, a Malinovka füzetei, a Personal Perception ékszerei, a Zia Budapest modern ruhadarabjai, Urbánfy Éva nemez tárolói és Zemse ékszerek között válogathatunk. A bolt sajátossága, hogy a legtöbb itt kapható dizájner darab a fenntartható dizájn valamelyik ágához tartozik.

fotók: Klauzál 1

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára. Tekintettel arra, hogy a Budapest Design Week 2020 eseménysorozat idei fő témája a fenntarthatóság, a térkép az idei évben első alkalommal nem kerül nyomtatott formában forgalomba, és csak online változatban érhető el.

Galéria