A Városligeti fasor eklektikus épületében bújik meg az Iparművészeti Múzeum egyik lebilincselő tagintézménye. A Ráth György-villa állandó kiállítása és színes programkínálata a hazai és nemzetközi szecessziós iparművészet előtt tiszteleg.

Ráth György nevét főként az Iparművészeti Múzeum révén ismerhetjük, ugyanis a múzeum első főigazgatójaként rengeteget tett mind az intézményért, mind a hazai iparművészetért.

Népszerű műgyűjteménye számára vásárolt 1901-ben egy elhagyatott villát a Városligeti fasoron, amit a századforduló kiemelkedő iparművészeivel újíttatott fel, így az épület vonzereje mára nemcsak az egyedi kiállítási tárgyakban, hanem a párját ritkító enteriőrben is rejlik.

Ráth halála után özvegye, Melcsiczky Gizella közbenjárására teljesülhetett a főigazgató vágya, hogy a gyűjtemény az Iparművészeti Múzeum részét képezze. Ennek nyomán alakult meg 1906-ban az Országos Ráth György Múzeum a villában.

Az épületet 2014-ben bezárták, hogy végül négy évvel később felújított formában, A mi szecessziónk állandó kiállítással fogadhassa ismét a látogatókat. A tárlat a századfordulós lakberendezésbe, valamint a hazai és nemzetközi iparművészet korabeli világába enged betekintést, így a Zsolnay kerámiák mellett Gallé-, Lalique- és Tiffany-féle alkotásokat is megcsodálhatunk a díszes környezetben.

A Ráth György-villában workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások, előadások és műhelylátogatások széles kínálata közül is választhatnak az érdeklődők.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára.

Galéria