A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, a Színfalak mögött – A magyar divat című könyv szerzője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Imádom az egyedi tervezésű darabokat, de ami még ennél is fontosabb számomra, hogy az adott tárgy legyen karakteres és hordozza az alkotójának meghatározó stílusjegyeit. Az elmúlt egy év vonatkozásában mindenképp az egyik kedvenc tárgyamnak tartom a Rebu Ceramics vázámat, amely amellett, hogy nagyon látványos és színes darab, kifejezetten szeretem friss virágokkal “feltölteni”. A színei, a formája egyszerre fogott meg.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Praktikus, egyedi és nem mellesleg elképesztően passzol az otthonomban teremtett kis világomba. Úgy érzem, hogy boldoggá tesz a “jelenléte”, többé, izgalmasabbá teszi az elmúlt egy évben megnövekedett home office napokat.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Hozzád?

Egyszerűen imádom a vázákat, így a lakásom tele van igazi retro kedvencekkel, amelyeket vagy egy régiségboltban vagy egy piacon szereztem be. Emellett azért igyekszem kortárs alkotók munkáival is gazdagítani a környezetemet (mondjuk a ruhatáramat is), így találtam rá a Rebu vázámra is. Habár be kell vallanom, eredetileg egy karácsonyi ajándék vásárlása apropóján látogattam el Rebeka műhelyébe a nővéremmel, aztán annyira elvarázsoltak a részletek, hogy nem távozhattam üres kézzel. Ekkor került hozzám ez a váza.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Kicsit úgy érzem, hogy a klasszikus értelemben vett keramikusok szabályrendszerét felrúgja Rácz Rebeka művészete és látásmódja – a lehető legjobb értelemben. Valahogy én is így gondolkozom a divatról, szeretem az “edgy” megközelítést, amely egyszerre hordoz értékeket és innovációt. Valószínűleg innen eredeztethető ez a kötődés a kedvenc tárgyam és köztem.

Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, a Színfalak mögött – A magyar divat című könyv szerzője

A portrét Vaszil Ádám készítette

Galéria